Agrocompostatge avançat de fems de boví de carn, una proposta de millors tècniques disponibles

El compostatge és una tècnica que permet reduir les emissions de gasos efecte hivernacle procedents de la gestió dels fems, que, a més, és capaç de generar un producte amb valor afegit, contribuint al reciclatge de nutrients ia l’economia circular. Tot i que es tracta d’una tècnica àmpliament coneguda, cal desenvolupar uns protocols que, partint dels fems de boví de carn com a primera matèria, permetin realitzar les mescles més convenients en cada situació concreta, avaluar l’impacte en les emissions i proporcionar informació sobre el valor afegit.

 

Agrocompostaje avanzado de estiércoles de vacuno de carne

 

En aquest sentit,  Provacuno ha dut a terme, en col·laboració amb la Universitat Politècnica de València i la Universitat Miguel Hernández, un projecte de recerca per contribuir a l’economia circular des de la pròpia gestió de la granja, desenvolupant una proposta de millors tècniques disponibles per a l’agrocompostatge avançat de fems de boví de carn, orientades a la mitigació del canvi cli

⦁ Generar biofertilitzants mitjançant agrocompostatge a partir de fems de boví.
⦁ Dissenyar protocols millorats de gestió de fems de boví de baix cost i factibles-viables a les granges.
⦁ Contribuir a la reducció de les emissions d’amoníac i GEH.

 

Jornada de presentació a Llorca (Múrcia), el 20 de maig

Com a resultat d’aquest projecte, el dia 20 de maig Provacuno celebra a Llorca (Múrcia) una jornada on es mostraran, de forma pràctica, els diferents escenaris d’agrocompostatge i es farà una demostració pràctica de fabricació de pèl·let complexos amb base compost.

La jornada, que també podrà seguir-se en format online amb inscripció prèvia, compta amb la col·laboració de la Universitat Miguel Hernández, l’Institut de Recerca i Innovació Agroalimentària i Agroambiental CIAGRO, la Universitat Politècnica de València, Climate Farm Demo, JISAP i Agrobank.

L’esdeveniment començarà a les 16h a l’hotel Riscal de Lorca amb la presentació per part de Javier López, director de Provacuno, dels resultats del projecte d’agrocompostatge avançat de fems de boví de carn.

Tot seguit, Raúl Moral, Catedràtic de la Universitat Miguel Hernández i expert en gestió de residus, exposarà el compostatge avançat de fems i com es poden generar millors productes en granja.

El programa continuarà amb una ponència de Salvador Calvet i Elena Sanchís, de la Universitat Politècnica de València, sobre les millors tècniques disponibles en la gestió dels fems de boví de carn

Luciano Orden, de la Universitat Miguel Hernández, presentarà el desenvolupament de biofertilitzants avançats d’aquest projecte de Provacuno, amb el subtítol de la pel·letització com a valor afegit i Matilde Moro, directora d’Asoprovac, donarà a conèixer als assistents el projecte Climate FArm Demo.

A les 18h està previst el trasllat al Living Lab a la Granja JISAP (Finca Pajel, Lorca), on es mostraran de forma pràctica els diferents escenaris d’agrocompostatge i es realitzarà una demostració pràctica de fabricació de pèl·let complexos amb base compost. La jornada conclourà a les 19,30h.

Més informació i inscripcions a la jornada de Llorca:  http://bit.ly/3RvgFMh

 

Col·laboradors