El president del Consell Europeu, António Costa, ha demanat als països de la Unió Europea que recolzin l’acord comercial amb Mercosur abans que s’acabi l’any, una mesura que, segons ha defensat davant l’Eurocambra a Estrasburg, enviaria un senyal clar d’obertura comercial davant del proteccionisme global.
Costa ha subratllat que aquest pacte amb Brasil, Argentina, Uruguai i Paraguai permetria crear la zona de lliure comerç més gran del món, amb accés a més de 700 milions de consumidors, cosa que suposaria una oportunitat estratègica per atraure inversió, generar ocupació de qualitat i enfortir sectors clau a Europa.
En aquest context, des d’ANAFRIC seguim de prop tots els moviments institucionals relacionats amb l’acord UE-Mercosur, ja que tenen un impacte directe al nostre sector. Com ja informem en aquesta notícia, vam promoure recentment una reunió clau amb la Comissió Europea en què expressem les preocupacions del sector carni europeu, especialment pel que fa als estàndards de producció i la competència en condicions equitatives.
Costa respon a les preocupacions del sector agrari
Davant les crítiques de països com França i organitzacions de l’àmbit agrícola i ramader europeu, Costa ha assegurat que la quota de carn de boví prevista a l’acord representa només l’1,6% de la producció europea, fins i tot per sota de les importacions actuals. “Això simplement no podrà destruir l´agricultura europea”, ha afirmat el dirigent portuguès.
Així mateix, ha defensat que els acords comercials són eines per estendre els valors i estàndards mediambientals i socials de la UE, cosa que els aranzels no permeten.
Europa com a actor global
Costa ha situat aquest acord en una estratègia més àmplia de posicionament geopolític de la Unió Europea, que inclou noves negociacions amb l’Índia, Tailàndia, les Filipines i Indonèsia, així com futures cimeres amb socis internacionals com el Japó, la Xina, Egipte i la Unió Africana.
Des d’ANAFRIC reiterem el nostre compromís amb un comerç internacional just, en què es respectin els estàndards europeus de qualitat, sostenibilitat i benestar animal. Seguirem informant sobre qualsevol novetat rellevant que afecti el futur del sector carni europeu.