Tots som conscients que l’aigua és un bé escàs i que una bona gestió és fonamental per garantir un ús sostenible, asseguren des de COTANCE, la Confederació de les National Associations de Tanners i Dressers d’European Community, la patronal europea de l’adob. La indústria europea de l’adob, que requereix aigua per produir cuir, es pren aquest tema molt de debò, afirmen.
Optimització de lús de laigua
El procés d’adob pren un cert volum d’aigua i el purifica després del seu ús abans de tornar-lo a la natura. Primer s’esbandeixen les pells i, un cop netes, lliures de fang, fems i cabells, s’esgotin i tenyeixen. Cal optimitzar l’ús de l’aigua i garantir-ne el tractament adequat després de cadascun d’aquests processos.
Gràcies a les sòlides pràctiques mediambientals de la indústria europea de l’adob, acreditades per conegudes auditories i directrius de progrés en el tractament d’aigües residuals, la qualitat de l’aigua tornada al medi ambient augmenta constantment i sempre compleix almenys els requisits legals per a baixar medi ambient.
A Europa, les aigües residuals de les tindries es tracten amb estàndards molt alts. Les plantes de tractament d’efluents comuns (CETP) mostren excel·lència tècnica.
Alguns exemples
Per exemple, Itàlia, amb CETP als clústers de tindries de Toscana, Vèneto o Campània, s’ha convertit en un referent internacional per a la gestió i tractament de l’aigua en districtes industrials de tindries.
Un altre exemple és el districte d’adoberos portuguès d’Alcanena, que recull per separat els banys d’adobs de les adoberies associades per reciclar els agents adobadors residuals.
Un exemple espanyol és la planta de tractament Igualadina Depuració i Recuperació S.L. (IDR). IDR (imatge superior) tracta les aigües de 28 adoberies d’Igualada (associades a l’Associació Espanyola de la Pell, ACEXPELL i el Clúster de la Pell Barcelona), així com part de les aigües residuals urbanes locals i d’altres indústries. Al final de l’innovador sistema biològic deixa l’aigua en condicions equiparables a les aigües residuals domèstiques, que són, en un pas posterior, enviades a una planta d’aigües residuals municipals, garantint una devolució adequada al medi ambient.
Alineats amb els ODS
Per les seves característiques singulars, aquest CETP ha estat objecte de reconeixement internacional, com a cas d’estudi en un seminari del PNUMA, organitzat per a assessors de Ministeris de Medi Ambient, i focus d’un informe de Global Water Intelligence, referent per a la indústria de l’aigua.
Perfectament alineat amb el sisè Objectiu de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides (aigua neta i sanejament), els adobers europeus s’estan movent decisivament cap a estàndards de sostenibilitat més alts.
ALTRES INFORMACIONS DE COTANCE
- Manuel Ríos, nuevo presidente de la Confederación de Asociaciones de Curtidores Europea, COTANCE
- El sector textil de la piel pide más ayudas para una transición más verde y digital
- Aumentar la calidad de la piel: Proyecto Selambq