Caiguda de la producció del pinso industrial el 2023

La producció de pinso industrial ha caigut a Espanya entre un 3 i un 3,5% el 2023. És la primera vegada que el descens és superior al de la mitjana europea (-2 %) sent una de les causes principals el retrocés a la cabana de porcí. Tot i que les causes són multifactorials perquè hi tenen a veure aspectes de sanitat animal, regulatoris, de comerç internacional i climàtics, entre d’altres, segons destaca Efeagro.

 

 

I això que el 2023 va ser un any en què tots els preus dels pensos han caigut entre un 8 i un 30 %, depenent de l’espècie i la categoria, per unes matèries primeres (cereals especialment) que també van retrocedir de forma espectacular després d’un 2022 en què es van disparar a causa de les conseqüències de la guerra a Ucraïna.

La patronal de fabricants d’aliments compostos per a animals (Cesfac) calcula que la producció de pinso industrial caurà entre aquest 3 i 3,5% que, traduït en volum, és gairebé una tona menys (1.000 quilos) que el 2022 quan se’n van fabricar 27 ,07 milions de tones.

A nivell comunitari, la patronal europea Fefac espera que els països de la UE elaborin gairebé 2,4 milions de tones menys de pinso, marcat per aquesta caiguda de la cabana ramadera de porcí, no només a Espanya sinó també a Alemanya ia Dinamarca, segons informa AgroInformación.com

Per al 2024, Fefac parla d’un escenari «incert» pel que fa a la demanda de pinsos compostos. De nou, la sanitat animal, la «incertesa» econòmica, la «persistent» inflació, les «irregularitats» climàtiques i altres aspectes concrets com la pujada de la importació de carn d’au des d’Ucraïna sembla com «factors clau» que determinaran la major o menor demanda daliment per al bestiar.

Col·laboradors