Més de 80 persones, majoritàriament estudiants universitaris de carreres com Veterinària, Enginyeria Agronòmica, Nutrició o Ciència i Tecnologia dels Aliments, van participar ahir la jornada de presentació del Campus Provacuno, una iniciativa impulsada per l’Organització Interprofessional de la Carn de Vacuno (Provacuno) amb el suport de la Fundació V+i, adreçada a estudiants universitaris interessats en el sector boví.
La benvinguda va anar a càrrec de María Jaureguízar, directora Gerent de Vet+i, que també va moderar la resta de la jornada. A continuació, Javier López, director de PROVACUNO
va inaugurar la jornada posant en valor el paper dels joves en el futur del boví de carn, així com la tasca que es desenvolupa des de Provacuno per impulsar el relleu generacional i la innovació, com aquesta iniciativa del Campus, nexe d’unió entre universitaris i entitats del sector.
Posteriorment, Arancha Martínez, directora de Comunicació de Provacuno, va realitzar una exposició detallada sobre el Campus Provacuno, la missió del qual és crear ponts entre l’acadèmia i la indústria, formar professionals compromesos amb el futur del sector, visibilitzar sortides professionals i apropar la realitat sectorial a estudiants de titulacions com Veterinària, Biologia, Ciència i tecnologia dels aliments o Ingenie. També es van explicar els beneficis de formar part del campus, sent l’únic requisit ser estudiant universitari i registrar-se a través de l’enllaç habilitat a la web de Provacuno.
Tot seguit, es va donar pas a un diàleg sectorial en què van participar Matilde Moro, gerent de l’Associació Espanyola de Productors de Boví de Carn (ASOPROVAC), i Giuseppe Aloisio, director general de l’Associació d’Indústries de la Carn d’Espanya (ANICE). Durant la conversa, tots dos van abordar el present i el futur del sector boví de carn, els seus reptes i oportunitats.
Giuseppe va definir aquest àmbit com “un sector on es combina la tradició i l’avantguarda i on els joves han de mantenir l’esperit crític” així mateix, va afegir que és un sector per fer carrera, que fidelitza l’expert i que abasta una gran diversitat de perfils. Per la seva banda, Matilde Moro, va subratllar la creixent demanda de tècnics qualificats al sector i la importància que està adquirint la digitalització, tant per garantir la sanitat i benestar dels animals com per fer un ús òptim dels recursos. Tots dos van coincidir que el boví de carn és un sector amb forta tradició, però plenament obert a la innovació.
Després del diàleg, va tenir lloc la taula rodona integrada per referents de l’àmbit ramader, empresarial i estudiantil i van ser els participants Oriol Canal, president de l’Associació Espanyola de Productors de Boví de Carn Catalunya (ASOPROVAC Catalunya); Sergio Santos, fundador de Bovitècnia, i Víctor Godino, president de l’Associació d’estudiants de veterinària pro ramaderia (AVEGA).
Durant la taula es va destacar la importància de la comunicació al sector, la sostenibilitat i l’evolució generacional. “Els remugants, i les vaques en concret, utilitzen terra que no es pot cultivar i cel·lulosa que l’ésser humà no pot pair, i la transformen en proteïna d’alt valor; són grans recicladors”, va assenyalar Oriol Canal.
Per la seva banda, Víctor Godino va insistir que “cal mostrar al consumidor com es produeix realment, utilitzant les xarxes socials amb informació veraç i recolzada científicament”. Per la seva banda, Sergio Santos va animar els joves a incorporar-se al sector, assegurant que “la qualitat de vida dels tècnics al boví de carn està millorant notablement. Aproximadament el 80% del treball està planificat (medicina preventiva, alimentació, gestió de pastures, etc.) està ben planificada, cosa que permet conciliar vida personal i professional”.
Finalment, Consuelo Serres, presidenta de la Conferència de Degans i Deganes de les Facultats de Veterinària d´Espanya, va clausurar la jornada destacant la importància d´aquest tipus d´iniciatives per formar professionals compromesos, capacitats i connectats amb la realitat del sector, i va agrair la participació de tots els assistents.
Més informació: www.provacuno.es/campus-provacuno
La jornada de presentació del Campus Provacuno estarà disponible al canal Youtube de Provacuno properament.