Científics de la Universitat de Granada aïllen bacteris per lluitar contra la listeria

Un estudi internacional liderat per científics de la Universitat de Granada ha aïllat bacteris d’embotits tradicionals granadins que milloren l’aroma d’aquests productes i que incrementen la seguretat alimentària davant dels bacteris listeria i clostridium, dues causes d’alerta sanitària.

 

 

La investigació s’emmarca en el projecte BioProMedFood que comparteixen universitats i empreses d’Espanya, Itàlia, Croàcia, Eslovènia i Turquia i ha analitzat embotits tradicionals que s’elaboren de manera artesanal en una matança per conèixer els bacteris que els componen i aïllar-ne els beneficiosos.

Els investigadors han aïllat bacteris a partir de productes de la matança tradicionals de l’Alpujarra de Granada, la Serra d’Huétor o Alhendín que podrien emprar-se com a nous ferments autòctons.

Entre els bacteris estudiats, l’equip n’ha identificat una que destaca per la seva capacitat per produir pèptids que són actius davant de la listeria, un dels patògens que més preocupa el sector alimentari espanyol.

Els bacteris aïllats són coneguts per ser segurs i per produir una àmplia varietat d’aromes úniques tradicionals que a més aporten un plus de seguretat en ser a més capaços de controlar microorganismes perjudicials per a la salut.

Els bacteris aïllats destrueixen la listeria, milloren el perfil sensorial i redueixen els nivells d’histamina als aliments, cosa que els fa més segurs per al consumidor.

 

 

Més informació de l’estudio en aquest enllaç.

ÚLTIMES NOTÍCIES

El Grup Vall Companys, un dels principals referents de la indústria agroalimentària espanyola, va tancar l’exercici 2024 amb una facturació global de 4.163 milions d’euros i es va posicionar com el primer grup empresarial del sector de l’alimentació a Espanya. Una part molt significativa d’aquesta activitat es concentra a Aragó, on la companyia va assolir una facturació de 904 milions d’euros, cosa que representa el 21,7% del total del grup. Aquesta aposta estratègica per la regió es tradueix en una sòlida implantació industrial, amb sis fàbriques i un centre logístic distribuïts a diferents localitats aragoneses. Presència industrial a Aragó La companyia compta amb una planta de pinsos i un escorxador de porcí a Ejea de los Caballeros, una fàbrica de farina a Tardienta, una incubadora avícola a Sástago, una planta de processament de subproductes a Mercazaragoza i un assecador i comercialitzadora de pernil a Calamocha. Aquesta xarxa de centres genera més de 2.360 llocs de treball directes a la comunitat. Inversió i eficiència productiva Durant el 2024, Grup Vall Companys va destinar més de 8,2 milions d’euros a noves inversions a Aragó, amb l’objectiu de modernitzar les instal·lacions, millorar l’eficiència energètica i incorporar tecnologies d’última generació. Destaca la inversió realitzada a Calamocha, on s’han instal·lat plaques solars i calderes de biomassa, i s’hi ha incorporat tecnologia d’altes pressions per garantir la competitivitat als mercats internacionals. També s’han executat millores importants a Ejea i Mercazaragoza, amb un fort component en autoconsum energètic. Aragó, eix de l’economia circular del Grup La comunitat aragonesa també s’ha convertit en el centre neuràlgic dels projectes d’economia circular del grup. Entre ells, el desenvolupament de Biovall Heparine Science en col·laboració amb Bioibèrica, per a la producció d’heparina a partir de mucosa porcina, i l’ampliació de VEOS Ibèrica, a Monzón, especialitzada en la transformació de sang porcina en ingredients proteics. Aquest darrer projecte preveu una inversió superior a 71 milions d’euros, amb la incorporació de línies de producció per a col·lagen i plasma destinats al consum humà. Talent, formació i projecció internacional L’aposta pel talent local i la formació contínua és un altre dels pilars del grup, que compta amb més de 200 convenis amb universitats i centres de formació professional, molts a Aragó. El 2024, Vall Companys va invertir més de 480.000 euros en formació interna, cosa que li ha valgut el reconeixement com a TOP Employer per cinquè any consecutiu. En paral·lel, el grup manté la seva projecció internacional a Amèrica Llatina, on des del 2017 ha desenvolupat aliances a països com Perú, Colòmbia, Mèxic, Uruguai i Brasil, fomentant la producció local i generant noves oportunitats professionals per al seu equip. Enviar comentarios Paneles laterales Historial Guardado Resultados de traducción disponibles
El Grup Vall Companys, un dels principals referents de la indústria agroalimentària espanyola, va tancar l’exercici 2024 amb una facturació […]
Veure més

Col·laboradors