El bestiar ajuda a salvar els boscos. L’exemple de l’incendi de Llançà: “Sense franges ni pastures, en lloc de 400 hectàrees s’haurien cremat més de 3.000”

Teresa Jordà, consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha valorat molt positivament l’efecte de les estratègies i mesures de prevenció durant l’incendi que ha tingut lloc durant el cap de setmana del 17 i 18 de juliol entre Llançà i el Port de la selva. En declaracions a El Punt Avui, Jordà va afirmar taxativament que les franges de protecció i les zones de pastura havien “impedit la progressió de foc i la destrucció d’habitatges”. “Sense franges ni pastures, en lloc de 400 hectàrees haurien cremat més de 3.000”.

Precisament aquest és l’argument que la interprofessional Interovic, i també Provacuno, no deixen de difondre.

Un sistema avalat pels segles

Encara que l’escalfament global sigui una preocupació de primer ordre en l’actualitat, els incendis forestals han estat des de sempre una font de preocupació per a la societat. El bosc és una font de riquesa que ha contribuït a la subsistència de molts oficis rurals, molts dels quals es troben avui en vies de desaparició. La manca de relleu generacional i la duresa de les condicions suposen un handicap a l’hora de la seva renovació.

La ramaderia d’oví i cabrum ha estat, tradicionalment, una aliada en les tasques de prevenció d’incendis forestals. Durant la seva tràfec a les ordres dels pastors, els ramats d’ovelles i cabres han netejat el camp, els boscos i els camins de les amenaces a la flora. Les males herbes suposen una amenaça quan es desenvolupen en excés.

Amb l’arribada de les altes temperatures i l’estació seca, aquestes espècies no poden subsistir i s’assequen a el sol. Formen, d’aquesta manera, una catifa que cobreix el sòl i que està a punt per cremar al contacte amb la primera espurna. Quan es genera aquesta coberta, es multipliquen la rapidesa i l’abast de les flames quan es presenta l’incendi. La seva presència dificulta les tasques d’extinció per la multiplicació exponencial de la superfície de foc actiu.

Davant de les tasques d’extinció, que posen en risc vides humanes, les tasques de prevenció permeten recudir el risc potencial dels incendis com s’ha fet sempre: amb el bestiar on sigui necessari necessàries. Els  animals ajuden ingerint a evitar els incendis menjant molts kilos d’aquestes herbes.

Col·laboradors