El CAC dona la raó a Anafric i considera que algunes imatges de TV3 sobre els rebrots de Covid-19 en empreses càrnies no són les adequades

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), l’òrgan que regula la comunicació audiovisual a Catalunya,  ha traslladat a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (Tv3 i Catalunya Ràdio) una resolució a favor de la queixa presentada per Anafric en relació a una notícia apareguda en l’informatiu de màxima audiència de Tv3 a principis de juliol en el qual, la informació sobre els rebrots de Covid 19 en la indústria alimentària se circumscrivia únicament al sector carni.

Aquesta notícia s’acompanyava d’imatges amb treballadors en sala d’especejament sense cap mena de distància. Aquestes imatges no es corresponien amb cap empresa catalana ni espanyola, i ni el periodista ni les imatges estaven identificades. El CAC apunta que aquest fet “pot conduir a confusió a la persona espectadora sobre les condicions de treball d’aquestes empreses”.

La resolució diu que Tv3 ha de  corregir aquest error i realitzar la rectificació en les mateixes circumstàncies en què es va elaborar la notícia.

 

El CAC considera que algunes imatges emeses per TV3 sobre els brots de COVID-19 en empreses càrnies no eren les més adequades

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) ha traslladat a la CCMA que l’elecció d’algunes de les imatges que acompanyen una notícia sobre brots de COVID-19 en empreses agroalimentàries de Lleida no han estat les més adequades al relat de la informació, ni pel seu contingut —corresponen a la cadena de producció d’una empresa aliena al sector carni català—, ni per la seva manca d’identificació, com així ho exigeix l’apartat 2.1.1.4.5 del Manual d’ús del Llibre d’estil de la CCMA.

El CAC ha recordat a la CCMA que ha d’extremar la cura en la detecció d’aquests errors i els ha de d’esmenar d’ofici amb la màxima diligència, tot donant a la rectificació una rellevància equivalent a la de la notícia en què es van inserir les imatges d’arxiu que es rectifiquin.

L’acord ha estat aprovat, per unanimitat, en el Ple del CAC del 30 de setembre.

L’actuació del CAC es va iniciar arran de la presentació d’una queixa de l’associació empresarial càrnia ANAFRIC, en relació amb les informacions emeses al TN vespre de TV3 l’1 de juliol, sobre els contagis per COVID-19 en les empreses agroalimentàries de Catalunya.

Segons els denunciants, la notícia va incloure imatges d’empreses càrnies en què es veia centenars de treballadors junts i sense cap mesura de protecció. Van afegir que, en examinar les imatges, es podia veure un logotip que identificava l’empresa com a originària del Brasil i amb factories en altres països, però sense presència a Catalunya.

El CAC va analitzar la informació i va establir que en la notícia, que es repetia en les dues edicions dels teleinformatius del dia en qüestió, hi apareixien 13 imatges de recurs: en tres ocasions estaven identificades amb la data i el lloc d’enregistrament, en dues ocasions estaven etiquetades com a “arxiu” i en vuit ocasions les imatges no tenien cap tipus d’identificació.

En la informació es va prendre declaració a tres fonts d’informació diferents, que representaven els sectors següents: l’empresariat de la indústria càrnia, els sindicats d’aquest mateix sector i el món de la recerca agroalimentària.

En relació amb aquest extrem, l’acord del CAC assenyala que no s’observa que la informació emesa pugui suposar un descrèdit en la consideració de les empreses agroalimentàries (especialment les del sector carni) des del punt de vista professional, ja que incorpora els punts de vista dels diferents actors que intervenen en aquest model productiu en relació amb les mesures que cal implementar amb la finalitat d’evitar contagis. En aquest sentit, les peces informatives complirien amb els criteris exigibles d’objectivitat i equilibri en la transmissió de la informació.

Això no obstant, l’acord subratlla que l’elecció d’algunes de les imatges que acompanyen aquestes peces informatives no han estat les més adequades, la qual cosa pot dur a confusió la persona espectadora sobre les condiciones de treball en aquestes empreses. D’altra banda, cal tenir en compte que les imatges elegides emeses inicialment en el Telenotícies migdia es van reproduir de la mateixa manera, sense cap rectificació, en el Telenotícies vespre del mateix dia. En conseqüència, malgrat que la inserció de la major part de les imatges no desvirtua el sentit i/o el context informatiu de la notícia, el CAC considera que la CCMA ha d’extremar la cura en la detecció d’aquests errors i els ha d’esmenar d’ofici amb la màxima diligència, tot donant a la rectificació una rellevància equivalent.

Col·laboradors