Segons les darreres dades del Panell de Consum Alimentari del Ministeri d’Agricultura i del qual s’ha fet ressò la premsa del sector, el consum per càpita de carns i derivats carnis a les llars espanyoles va assolir els 11 kg el primer trimestre del 2025, fet que suposa un increment del 5% respecte al mateix període de l’any anterior.
Del total, 8,11 kg corresponen a carns fresques, amb un creixement del 5,4%. Destaquen l’augment del consum de carn de pollastre (+7,7 %), que frega els 3,4 kg/persona, i de carn de porc (+8,5 %), que arriba als 2,53 kg/persona. També s’observa un lleuger repunt en el consum de carn de boví (+2,9%), amb 1,04 kg/persona.
En canvi, el consum de carn d’oví i cabrum va experimentar un descens del 21,8 %, situant-se en 0,14 kg/persona, a causa en gran mesura de la diferent data de celebració de la Setmana Santa el 2024. La carn de conill també va registrar una caiguda del 6,8 %, amb el mateix consum per càpita (0).
El consum de carn congelada es va mantenir estable en 0,3 kg/persona, mentre que les despulles van augmentar un 9,4%.
Pel que fa als derivats carnis, es va registrar un creixement del 3,1%, assolint els 2,57 kg/persona. En el cas del pernil curat, destaca la caiguda del 27,3% en el consum procedent de peces senceres, mentre que el consum de llescats va augmentar un 13,6%. Per tipus de pernil, el de porc blanc es va mantenir estable i el d’ibèric va mostrar un augment de la demanda.
Entre els derivats, els embotits van ser els més consumits, amb 0,54 kg/persona i un creixement del 4,5 % respecte al 2024.