El Govern de Nova Zelanda ha anunciat una revisió dels objectius nacionals de reducció de metà i la decisió de no aplicar un preu directe a les emissions del sector agrícola. Una mesura que ha estat valorada positivament per Beef + Lamb New Zealand (B+LNZ) i la Meat Industry Association (MIA), que consideren que aporta estabilitat i reconeix l’esforç del sector ramader en la reducció de gasos amb efecte d’hivernacle.
Les organitzacions destaquen que els nous objectius de metà s’ajusten millor a l’evidència científica, ja que diferencia entre gasos de curta i llarga durada. Segons Kate Acland, presidenta de B+LNZ, el canvi respon al principi de “no generar escalfament addicional”, fet que suposa un enfocament més realista i coherent amb el paper del metà en el canvi climàtic.
Acland va recordar que la carn vermella neozelandesa ja es troba entre les més eficients i sostenibles del món gràcies als seus sistemes de pasturatge, i que la reducció d’emissions s’ha d’aconseguir a través de l’eficiència productiva, la millora genètica i la innovació tecnològica, evitant la pèrdua de bestiar per l’expansió forestal incentivada per l’actual sistema de comerç d’emissions.
Per la seva banda, Nathan Guy, president de la MIA, va qualificar les noves fites de “sensates i assolibles”, subratllant que estan basades en la ciència i equilibren la reducció d’emissions amb la necessitat de mantenir la producció d’aliments.
Totes dues entitats també han valorat positivament que el Govern hagi descartat establir un preu sobre les emissions agrícoles, una mesura que havia generat incertesa entre els ramaders. En canvi, Nova Zelanda s’alinearà amb la tendència internacional, apostant per incentius i ajuts per promoure la reducció d’emissions.
A més, l’Executiu neozelandès revisarà la seva Contribució Determinada a Nivell Nacional (NDC) dins de l’Acord de París, amb l’objectiu de reflectir un sistema de reporti diferenciat per tipus de gas, semblant al model ja adoptat per països com l’Uruguai.
Des del sector carni neozelandès s’insisteix que el futur passa per polítiques pràctiques que impulsin la productivitat, fomentin la innovació i reforcin la sostenibilitat, garantint que la producció de carn segueixi sent competitiva i respectuosa amb el clima.