En els últims mesos el sector agroramader ha hagut de fer front a situacions crítiques. Als problemes estructurals de rigidesa de la demanda, atomització dels operadors, l’estacionalitat o el caràcter perible de les produccions, s’han sumat factors conjunturals com a fenòmens climàtics adversos, aranzels de l’Administració nord-americana, la caiguda de preus de les produccions i la pujada dels costos de les entrades agraris (gasoil, fertilitzants o pinsos).
Per tot això el Reial decret llei 5/2020, segons el ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, aportar solucions “per fomentar el repartiment equitatiu de el valor afegit i reequilibri de la cadena alimentària, la millora de la capacitat de negociació de les baules més febles, i l’enfortiment de la competitivitat dels operadors agraris i alimentaris “.
Quines són aquestes mesures
- Obligatorietat de la inclusió de el cost efectiu de producció com a factor per a determinar els preus en els contractes agraris i que el preu pactat cobreix el cost efectiu de producció.
- Prohibir la “venda a pèrdua”
- Regular les promocions comercials per evitar la banalització dels productes agraris i dels aliments
- Donar publicitat a les sancions imposades a les empreses incomplidores.
- Mesures per fer front a l’envelliment i potenciar el relleu generacional.
- Aquestes punts que recull el decret, millorarà -segons el Ministeri- el funcionament de el sector, permetre la pervivència d’un medi rural viu i “reconèixer i dignificar la feina dels nostres agricultors i ramaders.