Making Known-Comunicació Estratègica i l’Associació de Periodistes Agroalimentaris d’Espanya (APAE) han presentat el primer informe sobre l’estat del periodisme i la comunicació agroalimentària a Espanya. El document conclou que el sector necessita apostar decididament per la comunicació per reduir la desconnexió social entre el món rural i urbà.
Segons l’informe, els mitjans generalistes no reflecteixen amb equilibri la realitat del sector primari. Les notícies negatives tenen més visibilitat, cosa que distorsiona la percepció social sobre l’activitat agroalimentària i resta valor a l’esforç diari de milers de professionals del camp.
A més, l’estudi adverteix sobre l’endogàmia comunicativa que caracteritza part del sector, ja que molts dels missatges emesos es dirigeixen únicament a públics interns, deixant fora la societat en general. Aquesta limitació redueix l‟impacte social d‟una activitat clau per al‟economia, la sostenibilitat i la sobirania alimentària del país.
La investigació també subratlla el potencial encara per desenvolupar a les xarxes socials i entorns digitals, i la necessitat de generar relats més atractius, emocionals i adaptats al llenguatge de l’opinió pública.
Des d’ANAFRIC coincidim en la importància d’enfortir la comunicació professional perquè la ciutadania conegui, valori i respecti el treball del sector agroalimentari en conjunt.
Aquest primer informe ha comptat amb la participació de més d‟un centenar de professionals de la comunicació i es publicarà periòdicament amb l‟objectiu de servir de guia per a empreses, institucions i mitjans interessats a contribuir a una millor connexió entre el camp i la societat.