El sector carni català s’estalviarà 69 milions d’€ en aranzels a Regne Unit, però s’incrementa la burocràcia

Quan el Brexit és ja un fet l’acord arribat en aquesta passada nit de Nadal permetrà un estalviarà 69 milions euros en aranzels a el sector agroalimentari català, segons un comunicat de l’empresa pública PRODECA, dependent de la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat. El pacte permet preveure que les exportacions alimentàries catalanes al Regne Unit augmentin fins a un 9% el 2021. Les exportacions catalanes, a més, no hauran de competir amb nous actors comercials que puguin tenir millors condicions ja que les relacions entre els dos mercats no es regiran amb el marc de l’Organització Mundial de Comerç (OMC).

L’alimentació és el quart sector de l’economia catalana que més exporta a Regne Unit, amb un 12,7% de l’total, el que en 2019 es va traduir en 548.700.000 d’euros, sent el 19 major mercat proveïdor del Regne Unit. El ‘fine food’ és el sector agroalimentari català que més ven al Regne Unit, amb un 35,6% de l’total de les exportacions que representen 195.400.000 d’euros; seguit de l’carni, amb un 31,2% i 171.400.000 d’euros, i el de fruites i verdures, amb un 10,96% i 60.140.000 d’euros.

Més logística i gestió de l’IVA

Prodeca apunta que, tot i l’acord, “el Brexit desencadena una sèrie de canvis en la gestió logística, operativa i burocràtica de les empreses que vulguin exportar els seus productes al Regne Unit”.

A més, les empreses hauran de tenir en compte aspectes econòmics com la gestió de l’IVA, el control de duanes, l’augment de les despeses de gestió i temps en les fronteres en el transport, i els canvis legals i comercials que hi pugui haver.

 

Col·laboradors