El sector català de la carn impulsa una iniciativa per fer conèixer que la carn és molt més que un aliment

La Federació Empresarial de Carns i Indústries Càrniques (FECIC), l’Associació Empresarial Càrnica (ANAFRIC), l’Associació de Productors de Boví de Carn de Catalunya (ASOPROVAC) i la Federació Avícola Catalana (FAC) impulsen de manera conjunta la iniciativa ‘LA FORÇA DE LA CARN’. Aquesta té per objectiu posar en valor la carn i el paper fonamental en la gastronomia, l’economia i la cultura de Catalunya.

 

En una presentació que va tenir lloc ahir a la ciutat de Vic es va exemplificar aquesta unió amb la signatura d?un propòsit que també va ser subscrit per la secretària d?Alimentació del Departament d?Agricultura, Rosa Cubel.

Cubel va destacar que la bona feina que el sector està duent a terme, ressaltant la cadena de valor: des dels productors que tenen cura de l’origen de la carn, passant per les empreses intermèdies que la manipulen i distribueixen, fins als cuiners.

El projecte ‘La Força de la Carn’ té una significació especial aquest any, ja que Catalunya ostenta la distinció de Regió Mundial de la Gastronomia, un reconeixement atorgat per l’IGCAT (International Institute of Gastronomy, Cultura, Arts and Tourism).

La frase que dóna nom a la iniciativa simbolitza la “força de la terra” a través dels ramats que pasturen i el respecte pel producte; la “força de la gent” en la seva capacitat d’unir famílies i generar moments de convivència i la “força del producte” gràcies a la seva diversitat i riquesa de sabors (vedella, oví i cabrum, aus de corral, porc, etc.). A més, és una “força que alimenta” per la seva aportació essencial de proteïnes d’alt valor biològic, ferro hemo i vitamines del grup B, crucials per a una dieta equilibrada i saludable. Finalment, és la “força de la nostra cuina”, un element imprescindible tant en la tradició culinària catalana com en la seva constant innovació

Per transmetre aquest missatge, es duran a terme diferents accions divulgatives i de visibilitat, com ara publicitat o patrocinis. També es faran accions informatives que s’aniran desenvolupant progressivament, amb l’objectiu de consolidar la proposta i arribar a una audiència àmplia i diversa. La proposta compta amb un microsite amb informació rellevant i materials descarregables pensats perquè es puguin compartir fàcilment en xarxes socials o utilitzar-los en botigues i punts de venda.

Algunes xifres

Catalunya produeix anualment més de dos milions i mig de tones de carn de totes les espècies: porcí, vedella, oví, cabrum, equí, aus de corral i conill.

El 2024, la carn més produïda a Catalunya va ser el porcí (amb més de 2 milions de tones), seguida de les aus de corral (amb 367 mil tones), la vedella (143 mil tones), l’oví (12 mil tones) i els conills (5 mil tones). Gairebé totes les carns (a excepció de l’oví i els conills) van experimentar, comparativament amb l’any anterior, petits creixements del 2-3%. La carn de vedella va ser la que més va créixer amb un 8%.

Les associacions integrants

FECIC: Creada el 1978, és el resultat de la unió de diferents associacions empresarials, que es dediquen tant al sacrifici d’animals de les espècies bovina, porcina, caprina i equina, com a l’especejament de les carns ia la transformació d’aquestes en productes carnis elaborats.

ANAFRIC: Associació que defensa els interessos de les empreses del sector ramader-carni, de forma transversal i plural. Formada per empreses amb activitats molt diverses com la cria de bestiar, engreix, sacrifici, especejament de carns, transformació, emmagatzematge, importació i exportació, entre d’altres.

ASOPROVAC CATALUNYA: Organització professional del sector productor de boví de carn català. Representa els interessos dels ramaders de boví i treballa per la millora de la sostenibilitat i la competitivitat del sector

FAC: Associació, fundada el 1977, que representa, defensa i fomenta els interessos de les empreses de sector avícola, tant dels productors d’ous com els de carn d’aviram, tant davant d’organismes i entitats públiques com privades.

Col·laboradors