El sector ramader espanyol s’ha unit per demanar la pròrroga de dos anys de la vida útil a les plantes de tractament de purins ja que, si no es aconseguissin, podrien tancar més de 22 instal·lacions en un moment en què la solució, segons ha revelat el sector passa per la col·laboració amb les plantes de biometà.
Així ho destaca EfeAgro i Mercat Carni Ramader i Avícola de Barcelona a les seves webs. Al comunicat de premsa, l’Associació per al Desimpacte Ambiental de Purins (ADAP) i el sector porcí espanyol, representat per l’Associació Agrària Joves Agricultors (ASAJA), la Coordinadora d’Organitzacions d’Agricultors i Ramaders (COAG), la Unió de Petits Agricultors (UPA), l’Associació Nacional de Productors de Bestiar Porcí (ANPROGAPOR), la Interprofessional del Porcí de capa blanca (INTERPORC) i Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya, juntament amb l’Ajuntament d’Alcarràs, han remès un escrit conjunt als Ministeris d’Agricultura i Transició Ecològica, per sol·licitar la pròrroga de dos anys de les plantes de cogeneració de purins una vegada vençut el seu període de vidal útil de 25 anys.
De no aconseguir-se la pròrroga, actualment en tramitació parlamentària, les plantes de cogeneració Gestora de Purins d’Alcarràs GPA SAT 1395 CAT i les Masies de Voltregá, en procés de reconversió cap a models més eficients que donin suport a la producció de gasos renovables, biogàs , biometà i hidrogen verd, seran les primeres plantes a tancar, el proper 31 de desembre.
Segons el comunicat, les dues plantes tracten actualment al voltant de les 200.000 tones de purí a l’any, en una de les comarques amb més densitat ramadera d’Europa. En els propers anys seran més de 22 les plantes abocades al tancament, privant al sector d’una eina essencial per avançar en sostenibilitat.
Podeu consultar els informes d’ADAP en aquest enllaç.
Altres informacions d’interès:
- El sector de biogás apuesta por ubicar sus plantas en centros de transformaciones de purines
- Alerta por la subida de precios de gas y cómo afecta al tratamiento de purines
- Premian una investigación que apuesta por el aprovechamiento del amoniaco de las aguas residuales y los purines ganaderos