Anafric, associació empresarial càrnia, ha participat de nou en la reunió anual de la UECBV (Unió Europea de Ramaderia i Comerç de Carn, en les seves sigles en francès), la patronal dels comerciants de bestiar, que ha tingut lloc a Grècia sota el lema “Meet the present. Make de future”. Encara que l’ordre de dia de la reunió se centrava en el comerç en la zona mediterrània i la digitalització del sector, la sostenibilitat i el “Green Deal” o pacte verd europeu ha estat el tema troncal en totes les conferències. L’objectiu de la UECBV és que el sector ramader aconsegueixi un impacte neutre en el medi ambient de cara a 2050.
José Fríguls, president d’Anafric, tresorer de la UECBV i membre del comitè restringit (sterring comitè) de l’entitat europea creu absolutament prioritari aconseguir aquest objectiu “perquè afectarà de manera transversal a tots els sectors encara que és cert que el sector agrícola i ramader està en el centre de totes les mirades i això constitueix un gran repte per a tots nosaltres”.
Desafiament del sector ramader
Entre les mesures aprovades en l’Assemblea General Anual, Fríguls destaca el desafiament en el sector ramader. “L’efecte contaminant de la indústria i la preservació del medi ambient significa que el sector ramader ha de donar a conèixer el veritable impacte del sector però, a més, trobar la manera de ser part de la solució i no del problema”.
Fríguls fa seves les paraules de Makis Voridis, Ministre de Desenvolupament Agrícola i Alimentació de Grècia quan, en el discurs d’obertura de l’Assemblea va relatar que “el pacte verd és un repte per als productors, però també una oportunitat. A vegades oblidem les demandes dels consumidors: identitat dels productes, saber com es van produir i una alta qualitat, les tècniques avançades, la qualitat o com fa front al canvi climàtic”.
Donar a conèixer què fa el sector i com el fa: transparència
En aquest sentit, quant a les crítiques contra el sector ramader i carni que han sorgit en els últims temps, l’Assemblea va posar l’accent que continuarà apostant pels fets i les evidències científiques per ressaltar l’alt valor de la producció animal, la qual cosa s’està fent per innovar en la sostenibilitat i en el benestar animal.
Per això, des de UECBV i des de les diferents entitats membres com Anafric “s’ha posat en marxa una línia estratègica de comunicació que, sota l’eslògan, “Meat the facts”, té com a objectiu desmuntar els falsos mites amb els quals alguns col·lectius pretenen desprestigiar la imatge del sector ramader-carni”, explica José Fríguls.
Sector estratègic en tota Europa
L’Assemblea General de UECBV és per a Fríguls, “una gran oportunitat per a conèixer de primera mà els principals reptes, tendències de mercat mundial de carn, i per a poder intercanviar coneixements i experiències amb associacions i empresaris de tota Europa”, apunta.
Més de 200 participants en la UECBV i els seus socis Japó, Austràlia Nova Zelanda van participar en l’Assemblea, a més d’alts càrrecs polítics, tant dels governs del país amfitrió com de la Comissió Europea, posant de manifest el seu compromís amb un sector estratègic en tota Europa.
Representació d’España
España està representada en la UECBV a través de quatre associacions que són complementàries entre si:
–Anafric i Anice, que representen de manera complementària al sector de la indústria càrnia, sent Anafric a més representant de productors d’oví de carn.
-Anprogapor i Asoprovac que representen a productors de porcí i de boví de carn respectivament.
A més, el President de Anafric és el Tresorer de la UECBV i membre del comitè restringit (sterring comitè).