La crisi provocada pel covid-19 ha vingut a posar més pals a la roda a un sector que, com l’oví o el cabrum, té la seva demanda més important en unes determinades època de l’any. Però si a la crisi pels preus baixos de l’anyell se li uneix la gestió poc encertada de qui ha de coordinar i governar per a tots, la sensació d’incertesa es multiplica. Això és el que ha passat aquesta setmana passada al País Basc.
En una nota de premsa emesa per la institució pública s’apel·lava a una “col·laboració” amb el sector ramader per garantir “la rendibilitat de les explotacions”.
Però, a què es deia “col·laboració”, exactament?
Per a un profà en la matèria, i llegint en diagonal, es podia deduir que aquesta “col·laboració” era una bona notícia. Per què?
- Primer, perquè el Govern Basc signa un conveni amb Harakai Coop., Pel qual es garanteix tant l’adquisició dels animals com el manteniment dels preus: 6 € / kg per al be euskolabel. En total es preveia la recollida de 27.000 xais.
- Segon, perquè EROSKI comercialitzaria els animals traslladant el producte final a al consumidor.
- Tercer, els ramaders tenen la venda i la recollida assegurada.
D’aquesta manera, el Govern Basc, emparat en les modificacions legislatives que la Comissió Europea permet davant la crisi de l’Covid-19, semblava oferir una actuació coordinada i centralitzada donant resposta a la necessitat de garantir la rendibilitat i continuïtat d’aquestes explotacions, greument afectades per l’aturada econòmic provocat per la crisi de l’Covid-19, que ha suposat una dràstica caiguda de l’consum al canal HORECA (hostaleria, restauració, càtering), el seu client principal.
Assumpte estava resolt, semblava … Però no.
Segons el sector dels agents privats:
1.-Aquesta col·laboració plantejava deixar de banda a les comercialitzadores que recullen els anyells i paguen als ramaders. Per tant, més que deixar de banda, seria liquidar el sector i que els ramaders treballessin en exclusiva per Harakai Coop.
2.-I si continuem desfullant la nota de premsa enviada el dimecres 1 d’abril als mitjans el sector s’observa que, a més, els preus que paguen als ramaders no garanteixen la rendibilitat de les explotacions com diuen en el seu titular.
Però és que a la resta d’agents no se li ha donat opció des del Govern Basc a poder signar cap tipus d’acord o conveni. No es van posar en contacte amb ells. Per tant aquesta ‘col·laboració’ es va fer “d’esquenes al sector”.
3.-L’acord de ‘col·laboració’ amb Harakai Coop. estableix una política de preus * en la qual es liquidarà sempre basant-se kg / canal i classificació de la canal.
* Als preus se sumaran l’IVA i se’ls descomptarà un 5% en concepte de comercialització. Així mateix, s’aplicaria un cost de 0,24 € / Kg canal en cas de sol·licitar transport a càrrec de Harakai Coop.
Les liquidacions es realitzarien els ramaders a finals de mes. Des dels comercialitzadors són clars: “Qui garanteix que, un cop el xai a l’escorxador, paguin realment el preu de euskolabel o el de primera, o qui sap si amb la baixada de vendes les classificacions es faran amb interessos comercials?” .
El que sí està clar, és que la resta d’agents comercials fan aquestes classificacions en les pròpies explotacions ramaderes, és a dir, en el moment de la càrrega i en presència de l’ramader. Amb total transparència.
4.- Per això, els agents comercials s’han mogut. I han traslladat a Govern Basc seu malestar per no tenir-los en compte a l’hora de buscar solucions entre totes les parts de la cadena.
I sembla que hi ha moviments en aquest sentit.
Des Anafric volem destacar la tasca encomiable dels agents comercials als que, hem de posar-nos tots en el seu lloc, també els ha enxampat la crisi afectant-los amb la més crua de les realitats. Anafric dóna suport i dóna suport als professionals de sector oví.
Amb la seva col·laboració i esforç esperem que el dany a el sector ramader sigui el menor possible.