Els pastors i els ramats eviten incendis: el decàleg de l’excursionista responsable d’aquest estiu per ajudar-los

És una realitat, cada cop estem més conscienciats, cridats a prendre l’acció i disposats a posar el nostre granet de sorra en la conservació d’un medi ambient que reclama la nostra implicació com a part del sistema. Alhora, el turisme rural augmenta i els viatges per conèixer el potencial de l’Espanya d’interior creix, es consolida una presència més gran de visitants al medi natural. Però som conscients del nostre impacte a l’entorn cada vegada que fugim de la ciutat i anem d’excursió al camp? Aquesta temporada estival, cada vegada que sortim a gaudir de tot el que la natura i la muntanya ens ha d’oferir, és important que ho fem amb responsabilitat, sent molt conscients que visitem el medi en què altres viuen i que pot ser molt diferent del que coneixem. Per això, hem de ser prudents en les nostres conductes i tenir respecte pels qui hi habiten, minimitzant l’impacte del nostre pas pel medi natural.

Des d’INTEROVIC ens proposen 10 passos a seguir perquè cada visitant pugui gaudir de les deveses i les muntanyes, aprenent a respectar i cuidar l’entorn de què depenem», indica Tomás Rodríguez, director d’INTEROVIC.

10 consells per al bon excursionista

  • Canviar el xip urbà. No altereu l’ecosistema.
  • Respectar els senyals de circulació que avisen de la presència de bestiar.
  • Ser pacient.
  • No toqueu el clàxon.
  • Romandre atent, per si apareix un ramat. Sobretot, si al grup algú camina amb gos, haurà de mantenir-lo lligat mentre creui el bestiar.
  • Si trobeu passos entre finques que poden estar tancats, no els obriu.
  • Qualsevol residu o resta generada mentre es gaudeix de la natura ha de ser recollit.
  • El consum de productes locals de la zona recolza la ramaderia extensiva i és una altra manera d’implicar-se com a consumidor.
  • Evitar acostar-se als animals solts i també als gossos pastors.
  • És important quedar-se dins del cotxe mentre es cedeix el pas al bestiar per evitar espantar-lo.

 

En el marc de la campanya Saborosa i Sostenible. Tria origen europeu’, i sota el lema ‘Més de 3.000 anys en equilibri amb l’entorn’, INTEROVIC, la Interprofessional Agroalimentària de l’Oví i el Caprino, busca conscienciar sobre el consum d’una carn sostenible i responsable amb el medi ambient, però també divulgar sobre la rellevància que tenen les races autòctones d’oví i cabrum en la conservació de l’entorn natural. Entre altres riscos mediambientals, els ramats ajuden a prevenir greus incendis forestals, com el que ha tingut lloc recentment a la Serra de la Culebra, a Zamora, i que ja ha estat catalogat com el més gran del segle XXI a Espanya. A més, l’activitat de pasturatge és vital per retenir població a les zones rurals i per donar continuïtat a la pràctica de la ramaderia extensiva, peça clau en el manteniment de l’ecosistema. Per tot això, INTEROVIC ha creat el decàleg de l’excursionista sostenible perquè els viatgers rurals respectin i contribueixin a aquest equilibri natural.

«Quan envaïm amb la nostra presència l’entorn rural cau sobre nosaltres una gran responsabilitat. El manteniment de l’ecosistema se sustenta gràcies a fomentar activitats com el pasturatge, però també subsisteix gràcies a les actuacions individuals de cadascú.

Col·laboradors