Els veterinaris aporten dades científiques sobre el consum de la carn

El Col·legi de Veterinaris d’Osca ha organitzat una jornada en què els veterinaris Juan Pascual i Gemma Ticó han aportat dades científiques sobre el positiu del consum de carn.

“És important desmuntar els 9 mites que sobre la carn i el seu consum hi ha a la societat. S’ha fet servir molt la dieta planetària per demonitzar el consum de carn”, explica Gemma Ticó. “El 2019 aquesta dieta va reduir el consum de carn a un 3 %. El 2023 l’han elevat enormement en saber que el consum de carn no és perjudicial per al planeta. Ara està de moda afegir proteïna a tots els productes, i què millor que menjar carn, que és la millor proteïna, la més semblant a la de les persones”.

La carn té proteïna, ferro, vitamines del grup B, sobretot la B 12, antioxidants, reforç immunològic, greix, àcid linoleic que són àcids grassos essencials, es va recordar a la jornada.

 

 

Juan Pascual, autor del llibre Raons per ser omnivor. Per la teva salut i la del planeta, va exposar com, en els darrers anys, la societat ha culpat la ramaderia dels problemes del món. “Hi ha una part de la població que creu el relat però no té dades, i fins i tot es converteixen en decisions polítiques que prohibeixen menjar carn a les escoles, com per exemple en importants ciutats franceses”.

Pascual va afegir que “la ramaderia té més històries positives que negatives. Els animals mengen restes de plantes, fruites, etc. que l’ésser humà no pot menjar. Els fems són un element estratègic en aquest moment amb la guerra d’Ucraïna. Els bestiars fan una gran tasca de prevenció d’incendis, aprofiten terres menys fèrtils… Els animals només emeten un 11% de les emissions de metà al món. Els cotxes i avions suposen la contaminació real al món”.

Benestar animal

Altres dels assumptes tractats van ser els relacionats amb el benestar animal, i es va recordar que hi ha fortes normatives i reials decrets en què es contempla la cura dels animals des del naixement fins al sacrific, així com que no hi ha cap zona al món on es mantingui un control més rigorós en el benestar animal que Europa. Els veterinaris compleixen un paper fonamental en la cura dels animals per “cuidar la salut de les persones i el medi ambient”.

 

Anèmia

A la jornada es van donar xifres en què s’assegura que “les dietes sense productes d’origen animal produeixen anèmia, sobretot als joves. Als països desenvolupats, la incidència de la manca de ferro per manca de consum de carn és d’un 13%”.

Amplia la informació a  www.portalveterinaria.com

Col·laboradors