Engega el primer roadshow transhumant a Castuera, tot passant per les principals canyades reials d’Espanya

Gràcies al programa europeu Carn de Xai, Ovi i Cabrit. Saborosa i sostenible. Tria Origen Europeu, INTEROVIC ha presentat aquest cap de setmana a Castuera el primer roadshow transhumant que recorrerà durant els propers tres anys les principals canyades reials d’Espanya.

Una iniciativa cultural que pretén posar en valor el caràcter sostenible de la producció ovina i caprina. A través d’un programa d’activitats dinàmic INTEROVIC vol atraure la societat als pobles per donar a conèixer en primera persona els beneficis mediambientals, socials, econòmics i històrics d’aquesta ramaderia. Una activitat vinculada a el món rural on els pobles pateixen cada vegada més gran abandonament i un escàs relleu generacional.

 

El Roadshow el protagonitza una caravana amb imatges de gran format de l’exposició fotogràfica Bestiarium que recorrerà els pobles que van veure passar les ovelles transhumants a la recerca de les millors pastures.

Es tracta d’una exposició que neix amb l’objectiu de fomentar l’apropament de les nostres races autòctones a la societat. José Barea, autor del llibre Bestiarium-Races Autòctones Espanyoles, ha dedicat més d’una dècada de treball i recorregut milers de quilòmetres per documentar gràficament les més de 200 races autòctones del nostre país.

 

La transhumància, Patrimoni Immaterial de la Humanitat

La transhumància representa un dels mètodes de cria de bestiar amb més beneficis a nivell global del món. D’una banda, la recerca del benestar animal de la cabana es maximitza quan s’allotgen els animals en llocs frescos a l’estiu i càlids a l’hivern. Una recerca que porta amb si l’aprofitament de recursos naturals, com les pastures i les aigües de pluja, que d’altra manera es perden sense que ningú tregui rendiment d’ells.

Aquest recorregut de centenars de quilòmetres ha permès construir al voltant d’aquestes rutes un bé d’interès cultural com són les Cañadas Reals. Al nostre país, s’estima que hi ha prop de 125.000 quilòmetres d’aquest tipus de camins. La tasca dels transhumants ha estat des de sempre una forma de mantenir la comunicació i la unió entre els pobles.

 

Col·laboradors