Es busquen estudiants per a carreres relacionades amb el camp, amb el 100% d’ocupació

Els enginyers agrònoms són una professió clau per al futur d’una cadena agroalimentària més digitalitzada, però que és deficitària i «falten estudiants», com alerten des de les universitats.

Així ho destaquen des d’EFE Agro, mitjançant una entrevista realitzada a la subdirectora d’Ordenació Acadèmica de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrònoma de la Universitat Politècnica de Madrid (UPM), Rosario Haro, i l’adjunta a la Direcció per a Coordinació de Màsters i Comunicació, Paloma Esteve.

En els darrers anys, s’ha percebut que els estudiants tendeixen més a enginyeries biomèdiques o de telecomunicacions. Segons dades de la UPM, durant la dècada dels anys 90 es va produir un augment d’estudiants, en totes les enginyeries. En el cas de les enginyeries agrònomes (amb al voltant de 5.000 alumnes per any en aquell moment), aquest increment també es va veure impulsat per l’obertura de noves universitats i escoles amb aquestes titulacions.

Però a partir del 2005, les dades reflecteixen un descens dels matriculats en màsters i carreres del sector agro, que se situen el curs 2021-2022 en 2.299 alumnes.

Satèl·lits, «big data», «machine learning», agricultura de precisió, programació i modificació genètica són alguns dels coneixements que s’imparteixen a les enginyeries agrònomes i que permetran als estudiants operar en totes les baules de la cadena agroalimentària.

Els plans d’estudi busquen donar resposta a les necessitats del camp pel que fa al canvi climàtic i polítiques com la comunitària «De la granja a la taula».

 

Col·laboradors