Espanya necessita pastors. Un ofici amb més de 10.000 anys de tradició

La manca de pastors per conduir el bestiar extensiu és un fet irreversible en els darrers anys a províncies com Guadalajara, on, perquè no desaparegui l’ofici, disminueixi la campanya d’oví i les formatgeries i es mantingui la neteja de la muntanya i els vessants, des de la Delegació d’Agricultura, Aigua i Desenvolupament Rural s’ha previst organitzar una escola de pasturatge amb tallers i jornades perquè els joves aprenguin una professió que es troba en perill d’extinció.

La virulència dels darrers incendis forestals deixa palès que la previsible deixadesa del camp, juntament amb una combinació de factors, fa més necessaris que mai l’ofici del pasturatge. El pasturatge és una activitat que compta amb una llarga trajectòria molt abans que s’establissin les fronteres actuals. Més de 10.000 anys d’història acompanyen les pastores i pastors a les seves caminades, i que continua persistint als nostres dies com un ofici essencial a les nostres vides. Un ofici dur i solitari, però apassionant i gratificant per a qui el practica.

Més informació sobre la història del pasturatge.

 

Altres iniciatives

El pasturatge representa un patrimoni intel·lectual i cultural de gran valor al nostre país. Protagonista d’una història econòmica complexa, de poder i de relació amb l’entorn, sense aquesta activitat no es pot entendre la configuració actual de la Península Ibèrica.

La ramaderia extensiva és una activitat econòmica, cultural i ambiental enormement variada, que no transita bé per la concentració i la intensificació que imposen els mercats i les polítiques actuals. Enfrontat a la crua realitat, el pasturatge del segle XXI es debat entre la intensificació i l’abandonament, tractant de sobreviure en unes condicions en què la societat amb prou feines entén les subtileses del seu model productiu ni el seu paper insubstituïble en la gestió del territori.

Malgrat tot, en condicions tan dures, floreixen al nostre país diferents iniciatives que treballen per mantenir i transmetre l’activitat, protegint un llegat que serà important de cara al futur, especialment en la nostra manera d’enfrontar-nos al canvi climàtic.

ÚLTIMES NOTÍCIES

El Grup Vall Companys, un dels principals referents de la indústria agroalimentària espanyola, va tancar l’exercici 2024 amb una facturació global de 4.163 milions d’euros i es va posicionar com el primer grup empresarial del sector de l’alimentació a Espanya. Una part molt significativa d’aquesta activitat es concentra a Aragó, on la companyia va assolir una facturació de 904 milions d’euros, cosa que representa el 21,7% del total del grup. Aquesta aposta estratègica per la regió es tradueix en una sòlida implantació industrial, amb sis fàbriques i un centre logístic distribuïts a diferents localitats aragoneses. Presència industrial a Aragó La companyia compta amb una planta de pinsos i un escorxador de porcí a Ejea de los Caballeros, una fàbrica de farina a Tardienta, una incubadora avícola a Sástago, una planta de processament de subproductes a Mercazaragoza i un assecador i comercialitzadora de pernil a Calamocha. Aquesta xarxa de centres genera més de 2.360 llocs de treball directes a la comunitat. Inversió i eficiència productiva Durant el 2024, Grup Vall Companys va destinar més de 8,2 milions d’euros a noves inversions a Aragó, amb l’objectiu de modernitzar les instal·lacions, millorar l’eficiència energètica i incorporar tecnologies d’última generació. Destaca la inversió realitzada a Calamocha, on s’han instal·lat plaques solars i calderes de biomassa, i s’hi ha incorporat tecnologia d’altes pressions per garantir la competitivitat als mercats internacionals. També s’han executat millores importants a Ejea i Mercazaragoza, amb un fort component en autoconsum energètic. Aragó, eix de l’economia circular del Grup La comunitat aragonesa també s’ha convertit en el centre neuràlgic dels projectes d’economia circular del grup. Entre ells, el desenvolupament de Biovall Heparine Science en col·laboració amb Bioibèrica, per a la producció d’heparina a partir de mucosa porcina, i l’ampliació de VEOS Ibèrica, a Monzón, especialitzada en la transformació de sang porcina en ingredients proteics. Aquest darrer projecte preveu una inversió superior a 71 milions d’euros, amb la incorporació de línies de producció per a col·lagen i plasma destinats al consum humà. Talent, formació i projecció internacional L’aposta pel talent local i la formació contínua és un altre dels pilars del grup, que compta amb més de 200 convenis amb universitats i centres de formació professional, molts a Aragó. El 2024, Vall Companys va invertir més de 480.000 euros en formació interna, cosa que li ha valgut el reconeixement com a TOP Employer per cinquè any consecutiu. En paral·lel, el grup manté la seva projecció internacional a Amèrica Llatina, on des del 2017 ha desenvolupat aliances a països com Perú, Colòmbia, Mèxic, Uruguai i Brasil, fomentant la producció local i generant noves oportunitats professionals per al seu equip. Enviar comentarios Paneles laterales Historial Guardado Resultados de traducción disponibles
El Grup Vall Companys, un dels principals referents de la indústria agroalimentària espanyola, va tancar l’exercici 2024 amb una facturació […]
Veure més

Col·laboradors