Extremar la prevenció contra la pesta porcina africana

Des de la interprofessional Interporc, es demana a totes les baules de la cadena ramadera estar atents al virus de la PPA. El desconeixement sobre les diverses vies d‟introducció de la malaltia en altres països ens obliga a mantenir-nos en un estat permanent d‟alerta. L’evidència indica que el risc més gran d’entrada de la PPA prové de moviments naturals de senglars infectats i, per a Espanya, el perill més gran prové de la introducció de carn i productes elaborats de porcí contaminats.

Per això, sol·licitem a tots els operadors del sector porcí que **extremin les mesures de prevenció i bioseguretat** per minimitzar la probabilitat que el virus de la PPA entri al nostre país.

 

Extremar la prevención contra la Peste Porcina Africana

 

 

Des d’Interporc ens recorden tres conceptes clau per entendre millor la nostra posició en aquest context:

1. **Difusió**: Hem d’estar informats i preparats davant l’expansió de la PPA, especialment en zones de risc. La comunicació sobre l’estat de la PPA a Europa i les mesures que cal seguir és fonamental.

2. **Risc**: La quantitat creixent de zones restringides a la comercialització de carn i productes de porc a la UE i especialment la seva expansió representa un risc tangible per a la nostra cabana ramadera. Les importacions de productes carnis procedents daquestes àrees han de ser manejades amb la màxima precaució.

3. **Traçabilitat**: Recordem que, en el cas d’importar productes de zones inicialment negatives que posteriorment són declarades positives, els operadors tenen l’obligació de realitzar un “recall” de tots els productes al mercat des de 30 dies abans de la declaració del focus. La manca de traçabilitat exacta pot tenir conseqüències legals severes, incloent-hi lobertura dexpedients sancionadors.

 

 

 

 

En conclusió, la situació actual ens exigeix ​​un compromís col·lectiu i decidit cap a la bioseguretat. Cal que tots els involucrats al sector porcí actuïn amb responsabilitat i mantinguin un enfocament rigorós sobre aquest tema crític.

Des d’Interporc i Anafric agraïm tota la col·laboració en aquesta qüestió important. Junts, podem treballar per protegir el nostre sector i els nostres recursos.

Col·laboradors