El sector de l’oví i el caprí estava en una situació de dequilibri abans de l’arribada de la crisi per la covid-19. Ara el sector passa per uns moments d’emergència. Amb els canals de HORECA, la seva principal font de vendes, totalment tancats i els mercats internacionals en impàs, no hi ha vendes. Les explotacions ramaderes estan plenes de xais -sobretot els de llet- que no surten. Els preus, estan per terra. I els ramaders, desesperats. La Interprofessional INTEROVIC ha posat en marxa una campanya per cridar l’atenció sobre el consum de l’anyell.
Entrevistem Tomás Rodríguez Serrano, coordinador de INTEROVIC, la interprofessional de el sector.
Durant la setmana passada van iniciar diverses mesures per mobilitzar el consum tot i la situació en què ens trobem …
Sí. L’interprofessional ja treballa per promocionar el sector durant tot l’any. Just estàvem preparant la nova campanya de difusió d’aquest mes de març i abril, quan ens ‘va esclatar’ la crisi pel coronavirus. Va ser un cop, però cal refer-se ràpidament. INTEROVIC està per donar solucions. No per lamentar-se. Així que hem analitzat la situació amb les explotacions, ens hem coordinat a través de teletreball i hem posat en marxa una campanya que pretén conscienciar a tots del consum de l’anyell, sobretot el de llet que és el que té sortida en aquestes dates.
La campanya ja es pot veure en diferents mitjans online i en youtube.
Però també esteu fent la vostra tasca interna institucional …
Si es refereix a la nostra tasca a través Ministeri d’Alimentació, Ramaderia i Pesca … així és. Aquesta és la nostra funció. Hem enviat una carta amb una sèrie de mesures. Entre elles, hem demanat que el ministre Luis Planas pressioni a Europa per activar les ajudes a l’emmagatzematge privat. És a dir que ens permetin congelar la carn per tornar a treure-la al mercat, quan s’estabilitzin els mercats després del coronavirus. Tot i que no és definitiu, estem en el camí de aconseguir-ho. Però ja dic que aquesta és una de les mesures que hem demanat, no l’única.
Hem demanat que el ministre Luis Planas pressioni a Europa per activar les ajudes a l’emmagatzematge privat. És a dir que ens permetin congelar la carn per tornar a treure-la al mercat, quan s’estabilitzin els mercats després del coronavirus. Tot i que no és definitiu, estem en el camí d’aconseguir-ho.
També demanen que les administracions facin una compra de productes a un preu concertat …
Seria una altra de les línies que ‘desprsesionarien’ el sector. Per què les administracions públiques no fan compres de carn per a distribuir entre aquells sectors com l’Exèrcit, la Sanitat, les residències de gent gran … A part d’aconseguir ajudar el sector ramader, la carn de xai aporta proteïnes i vitamines, necessàries per ajudar el nostre sistema immunològic.
Recepte de Tornedó de xai.
Però Europa pot fer més …
Estem convençuts que així serà. Sabem de les dificultats perquè tots els sectors estem demanant el mateix. A la nostra carta al ministre també hem demanat que les campanyes de promoció a tercers es consideri aquesta situació d’emergència per coronavirus i que s’ampliïn els pressupostos de les campanyes de difusió. Fins ara es tenia una partida de 190 milions d’euros. Creiem que amb 100 milions més, s’arribaria a 30 o 40 associacions de tots els sectors. Aquestes partides, juntament amb les que cada associació ja hi compta, servirien per pal·liar la situació. Així es va fer anteriorment, com va ser en la campanya de promoció dels cogombres espanyoles després del brot del bacteri E.coli a 2011.
A la nostra carta al ministre també hem demanat que les campanyes de promoció a tercers es consideri aquesta situació d’emergència per coronavirus i que s’ampliïn els pressupostos de les campanyes de difusió.
L‘obertura de nous mercats també seria una solució …
És imprescindible. Espanya ha de reforçar la pressió diplomàtica a el més alt nivell sobre el Govern xinès amb l’objectiu de permetre l’exportació de carn d’oví i cabrum a aquest país el més aviat possible. INTEROVIC ha col·laborat amb les empreses per facilitar contactes comercials que permetran l’inici de les exportacions de manera immediata.
Ara que estem realitzant importants compres de material sanitari, seria un bon moment perquè els llaços comercials es estrenyessin més.
Si el mercat xinès s’obre a les exportacions de carn de xai, estaríem parlant que en 5 o 6 mesos podríem exportar 20.000 tones, el que suposaria un 50% més. I significaria tot un revulsiu per al nostre sector.
Espanya ha de reforçar la pressió diplomàtica a el més alt nivell sobre el Govern xinès amb l’objectiu de permetre l’exportació de carn d’oví i cabrum a aquest país el més aviat possible. INTEROVIC ha col·laborat amb les empreses per facilitar contactes comercials que permetran l’inici de les exportacions de manera immediata.
De fet tenim tot el protocol tècnic tancat. Ara li toca el torn a l’alta diplomàcia.
D’altra banda, també s’ha de redoblar la pressió amb l‘Aràbia Saudita per permetre l’exportació d’animals vius. Estaríem parlant de 100.000 xais.
Fins ara les mesures de les que hem parlat se centren en les exportacions. Però també demanen una baixada de l’IVA per animar les vendes en el punt de venda …
Per descomptat. No solament per al punt de venda. També contribueixen a donar liquiditat a el sector. Si s’aplica un IVA superreduït a el sector oví-cabrum, el PVP dels seus productes arribaria al consumidor a un preu més baix, fent més competitiva aquesta carn i més accessible per al conjunt de la societat.
La baixada de l’IVA suposa una ajuda directa al sector molt important. Si es calcula que cada espanyol consumeix 1,7 quilos de carn de xai. A el cap de l’any, suposaria 50 milions d’euros a el sector.
Però també hem demanat línies de crèdit a baix interès, incentius fiscals o facilitar l’entrada a Espanya de treballadors especialitzats per a la realització de l’esquella en els ramats espanyols. La manca de mà d’obra provocarà un problema de benestar animal.
La baixada de l’IVA suposa una ajuda directa al sector molt important. Si es calcula que cada espanyol consumeix 1,7 quilos de carn de xai. A el cap de l’any, suposaria 50 milions d’euros a el sector.
Recentment des del Ministeri s’han aprovat mesures d’ajudes directes a ramaders d’oví i cabrum. Què opinen des INTEROVIC?
La valorem positivament. Però el problema no és la proposta, sinó el pressupost. Amb 2 milions d’euros no solucionem els grans problemes de el sector. El pressupost és escàs. Opinem que és millor que el Ministeri articuli una campanya de promoció per a ajudar a tot el sector.
L’import màxim de l’ajuda de el Ministeri serà de 30 euros per animal amb unes condicions limitades: que tinguin una edat igual o menor a 4 mesos, que hagin sortit de la granja amb destinació a l’escorxador entre el 14 de març i el dia següent a la finalització de l’estat d’alarma, fins a un màxim de 70 animals per granja i de 200 en elcaso de tractants i centres de concentració.
Estaríem parlant de 2.000 €. No n’hi ha prou.
El compromís dels ramaders és total. Surten al camp cada dia i vigilen l’Espanya buidada.
Malgrat tot, el sector està fent un gran esforç.
Sens dubte. Tot i que el mercat està aturat, els ramaders surten a pasturar amb el seu bestiar, sempre mantenint les mesures de seguretat. Són professionals i el seu compromís és total. Al sector tenim dos grans tipus de ramaders, els independents, que són els que pitjor ho estan passant; i aquell que actuen sota el paraigua d’alguna cooperativa, associació o escorxador que, com que diversifiquen el mercat, els problemes no són tan greus.
Tot i que el mercat està aturat, els ramaders surten a pasturar amb el seu bestiar, sempre mantenint les mesures de seguretat. Són professionals i el seu compromís és total.
Des INTEROVIC envio una missatge d’ànim als ramaders i tot el sector (industrials, productors i menjadores) i un agraïment immens perquè tot i les circumstàncies, estan treballant per proveir el que es pugui de l’mercat.
Seguim treballant perquè l’Espanya buidada pugui ressorgir. Seguim treballant per poder garantir la cura dels nostres boscos i evitar el que ens pot venir a sobre en aquest estiu. I, per davant de tot, treballem per garantir que els consumidors puguin gaudir d’un producte de qualitat, d’origen nacional per garantir dels màxims nivels de seguretat alimentària per la seva criança tradicional.
Tot i el tancament de l’HORECA, els clients tenen disponible la carn de xai als llocs de venda habituals, mercats, carnisseries i supermercats, establiments serveis essencials.
I en aquest sentit, fem una petició a la gran superfície: comprin producte nacional. No podem dir-los què o on comprar, però seria un petició de bona voluntat.
Seguim treballant perquè l’Espanya buidada pugui ressorgir. Seguim treballant per poder garantir la cura dels nostres boscos i evitar el que ens pot venir a sobre en aquest estiu. I, per davant de tot, treballem per garantir que els consumidors puguin gaudir d’un producte de qualitat, d’origen nacional per garantir dels màxims nivels de seguretat alimentària per la seva criança tradicional.