La posada en marxa de noves accions per aconseguir més nivells de circularitat permetria al sector porcí de capa blanca reduir sis milions de tones mètriques d’emissions de CO2, estalviar 50 hectòmetres cúbics d’aigua i generar un benefici de fins a 1.000 milions d’euros.
Aquestes són les principals conclusions de l’informe ‘Transformació cap a la circularitat del sector porcí espanyol’, que han presentat INTERPORC, Organització Interprofessional Agroalimentària del Porcí de Capa Blanca, i Deloitte, aquest migdia a la seu del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació. El document conclou que la circularitat representa un factor clau per impulsar el creixement del sector i transformar-ne la cadena de valor, fent-la més sostenible i competitiva.
En aquesta direcció, identifica sis palanques de circularitat per optimitzar el valor econòmic, mediambiental i social dels subproductes del sector: producció de fertilitzants orgànics mineralitzats; valorització cap a les indústries farmacèutica i cosmètica; gestió eficient de laigua; optimització de leficiència energètica; i valorització energètica de subproductes en biogàs/biometà i en biocombustibles.
Manuel García, president d’INTERPORC, ha destacat que “per a la Interprofessional, impulsar la circularitat del sector és una prioritat pel seu impacte positiu en la sostenibilitat, el foment de les iniciatives empresarials a l’entorn rural i la millora del benestar social”.
En la mateixa línia s’ha expressat Ana Rodríguez Castaño, secretària general de Recursos Agraris i Seguretat Alimentària del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, que ha apuntat que amb la circularitat el sector porcí “té l’oportunitat de continuar essent líder”. De fet, aquest informe, ha destacat, “marca una fita a la trajectòria del sector porcí cap a un model més sostenible, més innovador i que respon a les demandes socials”.
Per la seva banda, Daniel de Miguel, director adjunt d’INTERPORC, posa èmfasi que “aquestes sis palanques constitueixen potencials vies de transformació cap a la circularitat, i són una part essencial de la nostra aposta per la triple sostenibilitat econòmica, social i mediambiental perquè incideixen en la nostra voluntat d’avançar permanentment, millorar i demostrar-ho a la societat amb fets”.
En aquest sentit, Pedro Rodrigo, soci de Deloitte i responsable del programa Futur de l’Alimentació de la firma a Espanya ha afirmat que “la circularitat és un dels principals factors per impulsar el creixement del sector juntament amb el desenvolupament de productes de valor afegit, l’expansió a nous mercats, la consolidació d’Espanya com a referent en matèria de bioseguretat o l’enfortiment del nostre ecosistema alimentari”.
Miguel Sabater, sènior manager de Monitor Deloitte i responsable de l’informe, ha exposat que “cal tenir en compte alguns factors crítics per a la plena implementació de les palanques; com la inversió necessària i els retorns associats, els acords amb socis industrials i financers, el suport institucional i regulatori i l’escenari geogràfic desigual per executar-lo”.
L’informe mostra que el desenvolupament de les palanques de circularitat detectades impulsarà la sostenibilitat del sector porcí de capa blanca ja que portarà a una eficiència més gran per l’ús de recursos i l’aprofitament de subproductes
Alhora, Miguel Ángel Higuera, director de l’Associació Nacional de Productors de Bestiar Porcí, Anprogapor, també ha assenyalat que “el sector porcí està vivint un nou canvi estructural en un context canviant on cal reforçar la baula productora. A més de la sanitat i benestar animal, és clau enfortir la valorització dels subproductes de la cadena per avançar encara més en sostenibilitat i competitivitat sectorial”.
Finalment, Odón Sobrino, cap d’àrea de Gestió Ambiental de la Subdirecció General de Mitjans de Producció Ramadera del MAPA, ha reconegut el valor nitrogenat del purí: “si les palanques relacionades amb el purí s’apliquen correctament disminuiria la dependència exterior d’Espanya de fertilitzants.”
Aportacions de la circularitat al sector porcí
L’informe mostra que el desenvolupament de les palanques de circularitat detectades impulsarà la sostenibilitat del sector porcí de capa blanca ja que portarà a una eficiència més gran per l’ús de recursos i l’aprofitament de subproductes; la reducció d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, mitjançant la generació de biogàs i biocombustible; la conservació de recursos hídrics, millorant la resiliència davant de sequeres i protegint ecosistemes; la reducció de les emissions d’amoníac; i la millora de la productivitat del sòl agrari per l’aplicació de fertilitzants orgànics enriquits a nutrients.
A més a més, en entorns rurals serà un motor de riquesa gràcies al desenvolupament de nous negocis i l’enfortiment dels ja existents; a més d’atreure talent jove que asseguri el relleu generacional i la fixació de la població al món rural.
Finalment, portarà beneficis a la millora del benestar social, gràcies, entre altres factors, al desenvolupament de productes farmacèutics oa la reducció d’olors de l’activitat ramadera gràcies a una gestió òptima dels purins.