Interporc: “En sostenibilitat al sector porcí anem cap a la circularitat i que la paraula residu deixi d’existir”

“En sostenibilitat, al sector porcí de capa blanca d’Espanya anem cap a la circularitat i que la paraula residu deixi d’existir”. Així ho ha indicat José Miguel Mulet, investigador, escriptor i divulgador científic, que ha participat juntament amb Juan Pascual, vicepresident de França, Iberia i Itàlia a Elanco Animal Health, als Diàlegs EFE, organitzats per l’Organització Interprofessional Agroalimentària del Porcí de Capa Blanca (INTERPORC).

 

Diálogos EFE

 

 

Durant la trobada, tots dos experts, han coincidit a assenyalar que la ramaderia en general és “molt important, encara que no ho sembli o no sigui popular, per a l’equilibri ecològic i la salut de tots, així ho afirmen més de 14 associacions mèdiques de prestigi de tot el món”.

És una moda

Pel que fa a la demonització que està patint el sector carni, han recordat que “és sobretot una moda perquè si un mira les xifres de consum, no sembla que la cosa sigui tant. És més, allò que es parla que allò que es deixa de menjar”. I el que no s’entén, ha apuntat Mulet, és que “demonitzem un sector, que és clau per produir proteïna de qualitat i fixar la població rural, amb tot el problema demogràfic”.

 

Per a Pascual: “El sector ha d’invertir en comunicació cap al polític i cap a la societat i intentar acabar amb missatges que no són certs, des de l’escola, per exemple, lluitar perquè s’eliminin les referències dels llibres de text en contra de la ramaderia ”.

 

En la mateixa línia, s’ha expressat Pascual, que ha exposat que a Espanya des de les plantes de producció de les granges fins a les xarcuteries, hi ha molts milers de persones que desenvolupen un sector “que és fonamental per a l’economia i que a més fan una contribució molt important a la societat, d’una banda perquè tant que critiquem, que no es dóna suport a l’Espanya buidada, una gran part d’aquesta gent treballa a l’Espanya buidada, i d’altra banda, porten nutrients fonamentals a la societat”.

 

Vitamina B12

Centrant-se més en l’alimentació de la població, Mulet ha exposat que “necessitem proteïna d’alta qualitat, vitamina B12 i un munt de nutrients que amb les alternatives al consum de carn són molt complicades d’aconseguir i, fins i tot, de vegades més car de produir. Menjar carn, en principi, és bo per a la salut, la seva inclusió forma part d´una dieta equilibrada i saludable, molt més fàcil de seguir que una dieta sense carn”.

De fet, ha apuntat Pascual, “mai no hem menjat tan sa, no és veritat que la carn tingui antibiòtics i altres qüestions que es diuen. Cadascú de nosaltres podem fer molt, hem de fer-ho en el dia a dia donant missatges reals i basats en la ciència”.

 

Rebatre amb veritat i ciència

Per a tots dos experts, el repte del sector ramader carni passa per comunicar. Per a Mulet: “El sector carni ha de rebatre tota la informació falsa, perquè la hipoteca reputacional pot ser molt alta i és fàcil rebatre amb la veritat tots els missatges que són falsos”.

Per a Pascual: “El sector ha d’invertir en comunicació cap al polític i cap a la societat i intentar acabar amb missatges que no són certs, des de l’escola, per exemple, lluitar perquè s’eliminin les referències dels llibres de text en contra de la ramaderia ”.

 

 

Més informació

ÚLTIMES NOTÍCIES

El Grup Vall Companys, un dels principals referents de la indústria agroalimentària espanyola, va tancar l’exercici 2024 amb una facturació global de 4.163 milions d’euros i es va posicionar com el primer grup empresarial del sector de l’alimentació a Espanya. Una part molt significativa d’aquesta activitat es concentra a Aragó, on la companyia va assolir una facturació de 904 milions d’euros, cosa que representa el 21,7% del total del grup. Aquesta aposta estratègica per la regió es tradueix en una sòlida implantació industrial, amb sis fàbriques i un centre logístic distribuïts a diferents localitats aragoneses. Presència industrial a Aragó La companyia compta amb una planta de pinsos i un escorxador de porcí a Ejea de los Caballeros, una fàbrica de farina a Tardienta, una incubadora avícola a Sástago, una planta de processament de subproductes a Mercazaragoza i un assecador i comercialitzadora de pernil a Calamocha. Aquesta xarxa de centres genera més de 2.360 llocs de treball directes a la comunitat. Inversió i eficiència productiva Durant el 2024, Grup Vall Companys va destinar més de 8,2 milions d’euros a noves inversions a Aragó, amb l’objectiu de modernitzar les instal·lacions, millorar l’eficiència energètica i incorporar tecnologies d’última generació. Destaca la inversió realitzada a Calamocha, on s’han instal·lat plaques solars i calderes de biomassa, i s’hi ha incorporat tecnologia d’altes pressions per garantir la competitivitat als mercats internacionals. També s’han executat millores importants a Ejea i Mercazaragoza, amb un fort component en autoconsum energètic. Aragó, eix de l’economia circular del Grup La comunitat aragonesa també s’ha convertit en el centre neuràlgic dels projectes d’economia circular del grup. Entre ells, el desenvolupament de Biovall Heparine Science en col·laboració amb Bioibèrica, per a la producció d’heparina a partir de mucosa porcina, i l’ampliació de VEOS Ibèrica, a Monzón, especialitzada en la transformació de sang porcina en ingredients proteics. Aquest darrer projecte preveu una inversió superior a 71 milions d’euros, amb la incorporació de línies de producció per a col·lagen i plasma destinats al consum humà. Talent, formació i projecció internacional L’aposta pel talent local i la formació contínua és un altre dels pilars del grup, que compta amb més de 200 convenis amb universitats i centres de formació professional, molts a Aragó. El 2024, Vall Companys va invertir més de 480.000 euros en formació interna, cosa que li ha valgut el reconeixement com a TOP Employer per cinquè any consecutiu. En paral·lel, el grup manté la seva projecció internacional a Amèrica Llatina, on des del 2017 ha desenvolupat aliances a països com Perú, Colòmbia, Mèxic, Uruguai i Brasil, fomentant la producció local i generant noves oportunitats professionals per al seu equip. Enviar comentarios Paneles laterales Historial Guardado Resultados de traducción disponibles
El Grup Vall Companys, un dels principals referents de la indústria agroalimentària espanyola, va tancar l’exercici 2024 amb una facturació […]
Veure més

Col·laboradors