“En sostenibilitat, al sector porcí de capa blanca d’Espanya anem cap a la circularitat i que la paraula residu deixi d’existir”. Així ho ha indicat José Miguel Mulet, investigador, escriptor i divulgador científic, que ha participat juntament amb Juan Pascual, vicepresident de França, Iberia i Itàlia a Elanco Animal Health, als Diàlegs EFE, organitzats per l’Organització Interprofessional Agroalimentària del Porcí de Capa Blanca (INTERPORC).
Durant la trobada, tots dos experts, han coincidit a assenyalar que la ramaderia en general és “molt important, encara que no ho sembli o no sigui popular, per a l’equilibri ecològic i la salut de tots, així ho afirmen més de 14 associacions mèdiques de prestigi de tot el món”.
És una moda
Pel que fa a la demonització que està patint el sector carni, han recordat que “és sobretot una moda perquè si un mira les xifres de consum, no sembla que la cosa sigui tant. És més, allò que es parla que allò que es deixa de menjar”. I el que no s’entén, ha apuntat Mulet, és que “demonitzem un sector, que és clau per produir proteïna de qualitat i fixar la població rural, amb tot el problema demogràfic”.
Per a Pascual: “El sector ha d’invertir en comunicació cap al polític i cap a la societat i intentar acabar amb missatges que no són certs, des de l’escola, per exemple, lluitar perquè s’eliminin les referències dels llibres de text en contra de la ramaderia ”.
En la mateixa línia, s’ha expressat Pascual, que ha exposat que a Espanya des de les plantes de producció de les granges fins a les xarcuteries, hi ha molts milers de persones que desenvolupen un sector “que és fonamental per a l’economia i que a més fan una contribució molt important a la societat, d’una banda perquè tant que critiquem, que no es dóna suport a l’Espanya buidada, una gran part d’aquesta gent treballa a l’Espanya buidada, i d’altra banda, porten nutrients fonamentals a la societat”.
Vitamina B12
Centrant-se més en l’alimentació de la població, Mulet ha exposat que “necessitem proteïna d’alta qualitat, vitamina B12 i un munt de nutrients que amb les alternatives al consum de carn són molt complicades d’aconseguir i, fins i tot, de vegades més car de produir. Menjar carn, en principi, és bo per a la salut, la seva inclusió forma part d´una dieta equilibrada i saludable, molt més fàcil de seguir que una dieta sense carn”.
De fet, ha apuntat Pascual, “mai no hem menjat tan sa, no és veritat que la carn tingui antibiòtics i altres qüestions que es diuen. Cadascú de nosaltres podem fer molt, hem de fer-ho en el dia a dia donant missatges reals i basats en la ciència”.
Rebatre amb veritat i ciència
Per a tots dos experts, el repte del sector ramader carni passa per comunicar. Per a Mulet: “El sector carni ha de rebatre tota la informació falsa, perquè la hipoteca reputacional pot ser molt alta i és fàcil rebatre amb la veritat tots els missatges que són falsos”.
Per a Pascual: “El sector ha d’invertir en comunicació cap al polític i cap a la societat i intentar acabar amb missatges que no són certs, des de l’escola, per exemple, lluitar perquè s’eliminin les referències dels llibres de text en contra de la ramaderia ”.