El director general de la Interprofessional Agroalimentària del Porcí de Capa Blanca (INTERPORC), Alberto Herranz, ha afirmat a l’esdeveniment ‘Impacte de la Doctrina Trump en el comerç espanyol: a la recerca de nous mercats a Àsia (Xina) i Iberoamèrica (Mercosur)’, celebrat al sector d’Estudis Financers d’incertesa, però “el que és realment preocupant no són tant els impactes comercials directes -que, fins i tot en una situació extrema amb els Estats Units, afectarien menys de l’1% de les nostres exportacions-, sinó els efectes indirectes”.
Durant aquest esdeveniment, organitzat per la Fundació Fòrum Agrari i la Universitat a Distància de Madrid (UDIMA), juntament amb itdUPM, Càtedra Xina, Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Centre i Canàries, Pronatur i la Revista Espanyola d’Estudis Agrosocials i Pesquers, Herranz va exposar que “en un món global e bilaterals”.
Diversificació de mercats
En aquest context, ha insistit que “la diversificació de mercats, que el sector porcí espanyol segueix des de fa molts anys, no és una opció, sinó una necessitat estratègica”. Així, pel que fa a la Xina, ha explicat que, encara que és el principal mercat del sector amb un 19,9% del total exportat, “les relacions bilaterals són excel·lents i manté un gran potencial de creixement en productes d’alt valor afegit i al canal HORECA”.
En aquesta mateixa línia, a la seva intervenció, el Ministre Conseller de l’Ambaixada Xina a Espanya, Qu Xun, va recalcar les bones relacions comercials i institucionals existents entre els dos països. Durant el seu discurs també va recordar que la navegació i els descobriments formen part del cabal històric espanyol i que, després d’Amèrica i les Filipines, ara arribava el torn de descobrir la Xina.
Alhora, Pilar de Carlos, consellera comercial de l’Ambaixada d’Espanya a Washington, va explicar els detalls de la política aranzelària de Trump i va manifestar que en realitat no es tracta d’una guerra comercial, sinó d’una estratègia que busca fixar la posició dels països i veure què poden oferir als Estats Units.
Per la seva banda, Fernando Burgaz, president de la Fundació Fòrum Agrari, va assenyalar que “hem d’entendre aquest moment com una nova oportunitat i no ser pessimistes, és el moment de buscar nous mercats i de diversificar aquells on ja estem presents”.
Després de l’intens debat, una de les conclusions principals ha estat que les conseqüències d’aquestes polítiques són també molt desiguals en funció dels diferents sectors, i els principals afectats són l’oli d’oliva, l’oliva de taula i el vi.