Investigadors del Departament de Química Analítica, Nutrició i Bromatologia de la Universitat d’Alacant (UA) han desenvolupat un material d’envàs nou que conté residus agroalimentaris procedents de la indústria de processament de la pinya apte per conservar productes carnis per més temps. A través del projecte d’economia circular Valpipack, han aconseguit desenvolupar «un envàs actiu antioxidant a partir de cors de pinya que permet augmentar en un 15% la vida útil de productes carnis envasats», explica la investigadora principal del projecte i professora de la UA Ana Beltrán.
Economia circular
Aquest projecte és un exemple de reutilització i revaloració de restes agroalimentàries ja que, en el cas de la pinya, es generen anualment unes 435.000 tones de residus que comporten un problema mediambiental i suposen la pèrdua de 360 milions d’euros. «De tota la pinya que importa la Unió Europea, aproximadament la meitat passa a venda directa i l?altra meitat es processa. El 60% del producte generat durant aquesta fase de processament es correspon amb subproductes com la corona, la pell i el cor de la pinya», indica la investigadora.
Gràcies a l’extracció de substàncies bioactives del cor de la pinya i la seva incorporació a una matriu polimèrica destinada a envasos actius, els investigadors de la UA han validat el seu efecte antioxidant en productes com la carn picada. La vida útil d’aquests productes carnis és molt limitada i se situa entre els 4 i els 10 dies segons el producte i les condicions d’emmagatzematge. «Un augment de la vida útil d’aquests aliments pot contribuir a reduir les pèrdues per deteriorament durant l’emmagatzematge i la comercialització ia ampliar la zona de distribució dels productes carnis», matisa el catedràtic de la UA i també membre del projecte Valpipack José Luis Todolí.
Fase de validació
Actualment, l’equip d’investigadors de la UA es troba a la fase de validació del prototip d’envàs desenvolupat mitjançant assaigs de vida útil i anàlisi sensorial en diferents tipus de productes alimentaris susceptibles de patir reaccions de degradació oxidativa com la carn burger meat i el pernil llescat. “Esperem que aquest nou envàs actiu basat en residus de pinya proporcioni una nova solució d’envàs a les empreses del sector carni i puguem contribuir a la sostenibilitat mediambiental ia reduir el malbaratament d’aliments”, insisteixen.
Més informació a la web de la UA.
Imatge UA.