Investigadors de la UA creen un material que allarga un 15% la vida de productes carnis

Investigadors del Departament de Química Analítica, Nutrició i Bromatologia de la Universitat d’Alacant  (UA) han desenvolupat un material d’envàs nou que conté residus agroalimentaris procedents de la indústria de processament de la pinya apte per conservar productes carnis per més temps. A través del projecte d’economia circular Valpipack, han aconseguit desenvolupar «un envàs actiu antioxidant a partir de cors de pinya que permet augmentar en un 15% la vida útil de productes carnis envasats», explica la investigadora principal del projecte i professora de la UA Ana Beltrán.

 

 

Economia circular

Aquest projecte és un exemple de reutilització i revaloració de restes agroalimentàries ja que, en el cas de la pinya, es generen anualment unes 435.000 tones de residus que comporten un problema mediambiental i suposen la pèrdua de 360 milions d’euros. «De tota la pinya que importa la Unió Europea, aproximadament la meitat passa a venda directa i l?altra meitat es processa. El 60% del producte generat durant aquesta fase de processament es correspon amb subproductes com la corona, la pell i el cor de la pinya», indica la investigadora.

Gràcies a l’extracció de substàncies bioactives del cor de la pinya i la seva incorporació a una matriu polimèrica destinada a envasos actius, els investigadors de la UA han validat el seu efecte antioxidant en productes com la carn picada. La vida útil d’aquests productes carnis és molt limitada i se situa entre els 4 i els 10 dies segons el producte i les condicions d’emmagatzematge. «Un augment de la vida útil d’aquests aliments pot contribuir a reduir les pèrdues per deteriorament durant l’emmagatzematge i la comercialització ia ampliar la zona de distribució dels productes carnis», matisa el catedràtic de la UA i també membre del projecte Valpipack José Luis Todolí.

 

Fase de validació

Actualment, l’equip d’investigadors de la UA es troba a la fase de validació del prototip d’envàs desenvolupat mitjançant assaigs de vida útil i anàlisi sensorial en diferents tipus de productes alimentaris susceptibles de patir reaccions de degradació oxidativa com la carn burger meat i el pernil llescat. “Esperem que aquest nou envàs actiu basat en residus de pinya proporcioni una nova solució d’envàs a les empreses del sector carni i puguem contribuir a la sostenibilitat mediambiental ia reduir el malbaratament d’aliments”, insisteixen.

Més informació a la web de la UA.

Imatge UA.

 

ÚLTIMES NOTÍCIES

El Grup Vall Companys, un dels principals referents de la indústria agroalimentària espanyola, va tancar l’exercici 2024 amb una facturació global de 4.163 milions d’euros i es va posicionar com el primer grup empresarial del sector de l’alimentació a Espanya. Una part molt significativa d’aquesta activitat es concentra a Aragó, on la companyia va assolir una facturació de 904 milions d’euros, cosa que representa el 21,7% del total del grup. Aquesta aposta estratègica per la regió es tradueix en una sòlida implantació industrial, amb sis fàbriques i un centre logístic distribuïts a diferents localitats aragoneses. Presència industrial a Aragó La companyia compta amb una planta de pinsos i un escorxador de porcí a Ejea de los Caballeros, una fàbrica de farina a Tardienta, una incubadora avícola a Sástago, una planta de processament de subproductes a Mercazaragoza i un assecador i comercialitzadora de pernil a Calamocha. Aquesta xarxa de centres genera més de 2.360 llocs de treball directes a la comunitat. Inversió i eficiència productiva Durant el 2024, Grup Vall Companys va destinar més de 8,2 milions d’euros a noves inversions a Aragó, amb l’objectiu de modernitzar les instal·lacions, millorar l’eficiència energètica i incorporar tecnologies d’última generació. Destaca la inversió realitzada a Calamocha, on s’han instal·lat plaques solars i calderes de biomassa, i s’hi ha incorporat tecnologia d’altes pressions per garantir la competitivitat als mercats internacionals. També s’han executat millores importants a Ejea i Mercazaragoza, amb un fort component en autoconsum energètic. Aragó, eix de l’economia circular del Grup La comunitat aragonesa també s’ha convertit en el centre neuràlgic dels projectes d’economia circular del grup. Entre ells, el desenvolupament de Biovall Heparine Science en col·laboració amb Bioibèrica, per a la producció d’heparina a partir de mucosa porcina, i l’ampliació de VEOS Ibèrica, a Monzón, especialitzada en la transformació de sang porcina en ingredients proteics. Aquest darrer projecte preveu una inversió superior a 71 milions d’euros, amb la incorporació de línies de producció per a col·lagen i plasma destinats al consum humà. Talent, formació i projecció internacional L’aposta pel talent local i la formació contínua és un altre dels pilars del grup, que compta amb més de 200 convenis amb universitats i centres de formació professional, molts a Aragó. El 2024, Vall Companys va invertir més de 480.000 euros en formació interna, cosa que li ha valgut el reconeixement com a TOP Employer per cinquè any consecutiu. En paral·lel, el grup manté la seva projecció internacional a Amèrica Llatina, on des del 2017 ha desenvolupat aliances a països com Perú, Colòmbia, Mèxic, Uruguai i Brasil, fomentant la producció local i generant noves oportunitats professionals per al seu equip. Enviar comentarios Paneles laterales Historial Guardado Resultados de traducción disponibles
El Grup Vall Companys, un dels principals referents de la indústria agroalimentària espanyola, va tancar l’exercici 2024 amb una facturació […]
Veure més

Col·laboradors