“Se li imputa una responsabilitat en l’escalfament global que no té”. El Catedràtic de Sanitat Animal, Joaquín Goyache, ha estat notícia aquesta setmana per un article en el qual es posa de manifest “els falsos mites al voltant de la contribució de la ramaderia al canvi climàtic”. Aquest article s’ha publicat a diferents capçaleres, entre elles Revista Cárnica i Eurocarne, i des d’Anafric, pel seu interès cap als nostres socis, reproduïm.
“Lamentablement, les societats assumeixen moltes contes que s’inclouen en la tradició popular malgrat la seva inconsistència científica. S’eleven a la categoria de veritats absolutes que no poden discutir-se. És veritat que l’opinió pública ha d’estar informada sobre les conseqüències mediambientals del desenvolupament sobre l’emergència climàtica en què ens trobem.
Contingut deformat dels informes
El sector agropecuari no és neutral en termes mediambientals i els ciutadans han de ser conscients. Desafortunadament, diversos informes que conclouen que la producció ramadera té un major pes en la producció de gasos amb efecte hivernacle que el transport, l’energia o altres indústries han tingut gran repercussió mediàtica i social.
És una fal·làcia imputar el sector ramader una responsabilitat en l’escalfament global que, simplement, no té.
Moltes vegades, el contingut d’aquests informes s’ha deformat i aplicat fora del context en què es van fer. I és que no és el mateix, per exemple, la petjada climàtica de la producció animal en un país petit amb molta ramaderia i poca població (i, per tant, amb menys indústria i transport), que en un país més poblat on el pes de l’impacte de la producció ramadera és, proporcionalment, molt menor. Aquest estigma afecta especialment la producció càrnia que aprofita grans extensions de terreny i a la qual es responsabilitza de la desforestació.
Gasos d’efecte hivernacle (IGE)
S’estima que la producció animal és responsable d’entre el 9 i el 14% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle causades per l’home. Les conclusions dels estudis varien enormement segons les metodologies i les regions en què es realitzen. S’arriba a responsabilitzar el sector ramader de produir, globalment, més del 50% de gasos d’efectes hivernacle. Aquests màxims són irreals (per no dir ridículs). Per contra, la combustió de combustibles fòssils per energia i transport és responsable de gairebé el 65% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle causades per l’home.
La producció animal és responsable d’entre el 9 i el 14% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle causades per l’home … però s’arriba a responsabilitzar el sector ramader de produir, globalment, més del 50% de gasos d’efectes hivernacle
Lògicament, la participació de la producció ramadera en l’emissió de gasos d’efecte hivernacle és petita en els països desenvolupats (per exemple, es considera que tan sols representa el 3% als EUA) les emissions es deuen, fonamentalment, a l’ús d’energies fòssils (al voltant del 80% en els EE. UU., seguint el mateix exemple).
Per tant, la producció ramadera contribueix (com qualsevol activitat humana) a l’escalfament global, però moltíssim menys que els sectors de l’energia i el transport, per no parlar del gran impacte que en aquest aspecte té la desforestació.
És fal·laç imputar el sector ramader una responsabilitat en l’escalfament global que, si mplement, no té. Molts informes simplifiquen notablement la situació, exagerant (bé per emprar enfocaments metodològics deficients o per interessos espuris) els impactes negatius de la ramaderia en el medi ambient i ignorant els nombrosos aspectes positius.
La combustió de combustibles fòssils per energia i transport és responsable de gairebé el 65% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle causades per l’home
Freqüentment, no es tenen en compte en les anàlisis que la producció animal no només proporciona carn, llet o ous, sinó, també, molts altres béns (pell, llana, budell o fem, entre d’altres) i serveis de valor afegit essencials en gran part de l’globus (força de treball per llaurar o transport, per exemple) que són fonamentals en la nostra societat i, principalment, als països en vies de desenvolupament. Els animals d’abastament, per descomptat també a casa nostra, solen integrar-se estretament en els ecosistemes com, per exemple, fonts de fertilitzant orgànic i consumidors de subproductes de cultiu. Per tant, per estimar amb precisió la “petjada climàtica” de la producció animal, s’han de valorar les emissions de produccions alternatives (per exemple, fem versus fertilitzants industrials, cuir versus fibres sintètiques derivades d’hidrocarburs, llana versus microfibra, etc.) .
A les anàlisis no es té en compte que la producció animal no només proporciona carn, llet o ous, sinó, també, molts altres béns (pell, llana, budell o fem, entre d’altres) i serveis de valor afegit essencials en gran part del globus (força de treball per llaurar o transport, per exemple) que són fonamentals en la nostra societat i, principalment, als països en vies de desenvolupament
Millores de la producció ramadera moderna
Conseqüentment, la realitat és molt diferent. La gran majoria dels països desenvolupats no han experimentat en les últimes dècades canvis significatius d’ús de la terra per dedicar-les a la producció ramadera. Indubtablement, aquest fet afecta massivament a les regions de la planeta menys afavorides; zones on una població creixent viu en permanent urgència alimentària i demana una major producció de carn.
No es té en compte que la producció ramadera moderna ha experimentat una notable millora de l’eficiència: el nombre d’animals necessaris per produir els productes que satisfacin les demandes socials ha disminuït significativament.
Tot i que les societats desenvolupades assumeixen el contrari, la intensificació sostenible d’una producció ramadera compatible amb el benestar animal brinda grans oportunitats per mitigar el canvi climàtic reduint la desforestació, contribuint a llarg termini a una utilització sostenible dels ecosistemes. Al mateix temps, la investigació més rigorosa ha d’informar a la societat de la importantíssima contribució de la producció ramadera extensiva i sostenible a la conservació d’ecosistemes d’alt valor i la biodiversitat.
Solució: comunicació i esforç en producció transparent
El sector ramader, per la seva banda, s’ha d’esforçar a evolucionar amb la societat adoptant mètodes de producció transparents com a resultat d’una investigació rigorosa i un debat científic i professional obert. Per tant, la solució a mitjà i llarg termini només pot passar per la potenciació de la investigació multidisciplinària, que no només inclogui veterinaris, enginyers agrònoms i economistes, sinó també a mediambientalistes, comunicadors, sociòlegs i legisladors, que proporcioni solucions a aquest problema transversal, col·laborant estretament amb el sector productiu i els governants, perquè d’aquesta manera puguin dissenyar polítiques adequades per al futur d’un sector imprescindible.
La intensificació sostenible d’una producció ramadera compatible amb el benestar animal brinda grans oportunitats per mitigar el canvi climàtic reduint la desforestació, contribuint a llarg termini a una utilització sostenible dels ecosistemes
Mentrestant, s’ha d’aprofundir en el debat transparent sobre la producció ramadera i el canvi climàtic, informant a l’opinió pública amb més precisió, i tractant de contrarestar, des del sector productiu i les administracions, les nombroses informacions malintencionades emeses sense cap tipus de base científica. “