La Generalitat presenta cinc productes elaborats amb xai, llegums, carbassa, peix i fruita de pinyol

La Generalitat de Catalunya, a través del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, en el marc de l’Estratègia alimentària de Catalunya, ha impulsat el projecte Elaborats de productes del sector primari per incrementar-ne el valor afegit, juntament amb la Fundació Alícia, a partir del qual han sorgit cinc productes elaborats amb xai, untables de llegums, carbassa, peix i fruita de pinyol.

 

producte_xai

 

L’objectiu del projecte és fomentar la innovació en petites i mitjanes empreses i productors del sector primari i acompanyar-los en la ideació i el desenvolupament de nous productes que suposessin un valor afegit pel seu potencial culinari i gastronòmic.

A més, la premissa inicial era que els elaborats fossin fàcils i senzills de produir i comprensibles i identificables per les persones consumidores, que fossin productes reals amb solucions reals, que estiguessin basats en el coneixement gastronòmic i que poguessin ajustar-se a un preu ètic i coherent tant pel productor com pel consumidor final. D’altra banda, a la ideació també van ser importants conceptes com el sabor, la polivalència, les tendències del mercat o el fet que fomentessin patrons alimentaris més saludables.

La transformació d’aliments frescos en productes elaborats (també anomenats de cinquena gamma, cuinats o precuinats) permet afegir valor a les matèries primeres agrícoles i evitar-ne el malbaratament. Això no només ajuda a millorar els marges de guany dels productors locals, sinó que també contribueix a augmentar la percepció de qualitat dels productes catalans.

Els plats cuinats que han sorgit es caracteritzen per oferir valors de salut, sostenibilitat i plaer gastronòmic, adaptant-se a les necessitats concretes que requereix la societat. Entre els plats, destaca el xai:

-Amb el xai, el fricandó de xai amb bolets i el curri de xai amb llenties: el desenvolupament d’un elaborat de xai es justifica pel fet que és un sector prioritari on incidir greument afectat per una baixada considerable de producció i consum.

A Catalunya, el sector de l’oví i el cabrum s’associa a models de ramaderia amb un impacte ambiental menor, ia més suposa la dinamització d’àrees rurals més vulnerables.

El xai és, per això, un producte amb un gran valor afegit a potenciar per tal de recuperar el gran vincle amb la cultura alimentària i gastronòmica del país i alhora ben acceptat per moltes altres cultures. A més, possibilita treballar amb races autòctones, amb les parts menys valorades i amb la desestacionalització del seu consum com a estratègia.

 

Per a més informació, cliqueu en aquest enllaç

Col·laboradors