La Generalitat presenta cinc productes elaborats amb xai, llegums, carbassa, peix i fruita de pinyol

La Generalitat de Catalunya, a través del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, en el marc de l’Estratègia alimentària de Catalunya, ha impulsat el projecte Elaborats de productes del sector primari per incrementar-ne el valor afegit, juntament amb la Fundació Alícia, a partir del qual han sorgit cinc productes elaborats amb xai, untables de llegums, carbassa, peix i fruita de pinyol.

 

producte_xai

 

L’objectiu del projecte és fomentar la innovació en petites i mitjanes empreses i productors del sector primari i acompanyar-los en la ideació i el desenvolupament de nous productes que suposessin un valor afegit pel seu potencial culinari i gastronòmic.

A més, la premissa inicial era que els elaborats fossin fàcils i senzills de produir i comprensibles i identificables per les persones consumidores, que fossin productes reals amb solucions reals, que estiguessin basats en el coneixement gastronòmic i que poguessin ajustar-se a un preu ètic i coherent tant pel productor com pel consumidor final. D’altra banda, a la ideació també van ser importants conceptes com el sabor, la polivalència, les tendències del mercat o el fet que fomentessin patrons alimentaris més saludables.

La transformació d’aliments frescos en productes elaborats (també anomenats de cinquena gamma, cuinats o precuinats) permet afegir valor a les matèries primeres agrícoles i evitar-ne el malbaratament. Això no només ajuda a millorar els marges de guany dels productors locals, sinó que també contribueix a augmentar la percepció de qualitat dels productes catalans.

Els plats cuinats que han sorgit es caracteritzen per oferir valors de salut, sostenibilitat i plaer gastronòmic, adaptant-se a les necessitats concretes que requereix la societat. Entre els plats, destaca el xai:

-Amb el xai, el fricandó de xai amb bolets i el curri de xai amb llenties: el desenvolupament d’un elaborat de xai es justifica pel fet que és un sector prioritari on incidir greument afectat per una baixada considerable de producció i consum.

A Catalunya, el sector de l’oví i el cabrum s’associa a models de ramaderia amb un impacte ambiental menor, ia més suposa la dinamització d’àrees rurals més vulnerables.

El xai és, per això, un producte amb un gran valor afegit a potenciar per tal de recuperar el gran vincle amb la cultura alimentària i gastronòmica del país i alhora ben acceptat per moltes altres cultures. A més, possibilita treballar amb races autòctones, amb les parts menys valorades i amb la desestacionalització del seu consum com a estratègia.

 

Per a més informació, cliqueu en aquest enllaç

ÚLTIMES NOTÍCIES

El Grup Vall Companys, un dels principals referents de la indústria agroalimentària espanyola, va tancar l’exercici 2024 amb una facturació global de 4.163 milions d’euros i es va posicionar com el primer grup empresarial del sector de l’alimentació a Espanya. Una part molt significativa d’aquesta activitat es concentra a Aragó, on la companyia va assolir una facturació de 904 milions d’euros, cosa que representa el 21,7% del total del grup. Aquesta aposta estratègica per la regió es tradueix en una sòlida implantació industrial, amb sis fàbriques i un centre logístic distribuïts a diferents localitats aragoneses. Presència industrial a Aragó La companyia compta amb una planta de pinsos i un escorxador de porcí a Ejea de los Caballeros, una fàbrica de farina a Tardienta, una incubadora avícola a Sástago, una planta de processament de subproductes a Mercazaragoza i un assecador i comercialitzadora de pernil a Calamocha. Aquesta xarxa de centres genera més de 2.360 llocs de treball directes a la comunitat. Inversió i eficiència productiva Durant el 2024, Grup Vall Companys va destinar més de 8,2 milions d’euros a noves inversions a Aragó, amb l’objectiu de modernitzar les instal·lacions, millorar l’eficiència energètica i incorporar tecnologies d’última generació. Destaca la inversió realitzada a Calamocha, on s’han instal·lat plaques solars i calderes de biomassa, i s’hi ha incorporat tecnologia d’altes pressions per garantir la competitivitat als mercats internacionals. També s’han executat millores importants a Ejea i Mercazaragoza, amb un fort component en autoconsum energètic. Aragó, eix de l’economia circular del Grup La comunitat aragonesa també s’ha convertit en el centre neuràlgic dels projectes d’economia circular del grup. Entre ells, el desenvolupament de Biovall Heparine Science en col·laboració amb Bioibèrica, per a la producció d’heparina a partir de mucosa porcina, i l’ampliació de VEOS Ibèrica, a Monzón, especialitzada en la transformació de sang porcina en ingredients proteics. Aquest darrer projecte preveu una inversió superior a 71 milions d’euros, amb la incorporació de línies de producció per a col·lagen i plasma destinats al consum humà. Talent, formació i projecció internacional L’aposta pel talent local i la formació contínua és un altre dels pilars del grup, que compta amb més de 200 convenis amb universitats i centres de formació professional, molts a Aragó. El 2024, Vall Companys va invertir més de 480.000 euros en formació interna, cosa que li ha valgut el reconeixement com a TOP Employer per cinquè any consecutiu. En paral·lel, el grup manté la seva projecció internacional a Amèrica Llatina, on des del 2017 ha desenvolupat aliances a països com Perú, Colòmbia, Mèxic, Uruguai i Brasil, fomentant la producció local i generant noves oportunitats professionals per al seu equip. Enviar comentarios Paneles laterales Historial Guardado Resultados de traducción disponibles
El Grup Vall Companys, un dels principals referents de la indústria agroalimentària espanyola, va tancar l’exercici 2024 amb una facturació […]
Veure més

Col·laboradors