La Unió Europea segueix fent passos importants per protegir les denominacions càrnies tradicionals davant de productes que imiten la carn però que no contenen proteïna animal.
Els ministres d’Agricultura de la UE van traslladar a finals de juny de manera contundent a la Comissió Europea la necessitat d’actuar amb urgència per reforçar la protecció de les denominacions d’aliments d’origen animal i garantir-ne un etiquetatge transparent. Aquesta mesura busca evitar confusions als consumidors sobre la naturalesa i el valor nutricional dels productes substitutius que imiten la carn.
La proposta legislativa, impulsada per dotze Estats membres —entre ells Espanya, França, Itàlia i Portugal— ha comptat amb el suport de sis països més, sense cap oposició, cosa que reflecteix un ampli consens europeu en favor d’una normativa més clara i coherent.
Durant el debat, els ministres van destacar la importància de respectar les normes de comercialització vigents i garantir la màxima transparència a l’etiquetatge. La iniciativa respon a una preocupació creixent del sector davant la proliferació de productes vegetals que imiten l’aspecte, el sabor, la textura i fins i tot el nom dels productes carnis, generant confusió en el consumidor.
Els països signants han alertat que l’etiquetatge actual pot resultar enganyós, especialment pel que fa a la composició i les propietats nutricionals d’aquests productes. A més, han sol·licitat estendre la protecció que ja existeix al sector lacti a tots els productes d’origen animal, reforçant així la coherència normativa a nivell de la UE i protegint els consumidors.
La Comissió Europea ha expressat la disposició a abordar aquesta sol·licitud en el context de la propera revisió del Reglament de l’Organització Comuna de Mercats (OCM), amb l’objectiu de trobar un equilibri just entre la protecció dels consumidors i el reconeixement del treball del sector agroalimentari.
Des d’ANAFRIC, valorem positivament aquests avenços que reforcen la defensa del consumidor i la protecció de les denominacions tradicionals, fonamentals per posar en valor el treball i la qualitat del sector ramader-carni europeu.