La Unió Europea perd un milió de vaques a l’últim any

La producció de carn de boví espanyola ha experimentat un increment del 2,6% en l’últim any, passant de 695.000 tones el 2023 a més de 713.000 tones el 2024. El seu valor va pujar a 4.641 milions d’euros el 2024 (+15% vs 20 Ramadera. Tot i això, el cens d’animals continua reduint-se tant a Espanya com a Europa.

 

La UE pierde 1 millon de vacas

 

Més de 120.000 animals menys

Segons dades d’Eurostat, comparant el gener del 2024 amb el gener del 2025, a Espanya s’ha produït una disminució de 121.000 animals bovins totals, dels quals 95.000 són nodrisses i 19.000 vaques de llet. En el cas de les nodrisses, aquesta reducció del cens s’explica pels dos anys consecutius de sequera (2002 i 2023), la incidència de la Malaltia Hemorràgica Epizoòtica (EHE) des de la tardor de 2023 i les conseqüències posteriors, i el sacrifici de vaques recolzat en el bon. Tot i això, Espanya ha patit una reducció de cens menor en percentatge que altres grans productors comunitaris.

Aquesta dada empitjora en analitzar-la a nivell europeu, amb una reducció del nombre d’animals bovins de prop d’1,7 milions de caps, fet que suposa una caiguda del 2,3% respecte a l’any anterior, però del 5% respecte al 2021. En el cas de les vaques totals de la UE la minva ha estat de 1.763.202 1 milió de vaques només a l’últim any.

Tot i la minoració del cens d’animals, la producció neta de carn de boví va augmentar a Espanya l’últim any a causa d’una disminució de l’exportació d’animals vius a països tercers (-13%).

 

Comerç exterior

La xifra total de carn exportada (que suma fresca, congelada, productes de triperia, greix i altres carns) va pujar a 271.652 tones, pràcticament en línia amb la dada de l’any anterior.

La major part, aquestes exportacions totals espanyoles de carn de boví van ser destinades al mercat europeu, amb Portugal (76.304 t), Itàlia (41.815 t) i França (40.574 t) al capdavant.

Les exportacions de carn fresca van augmentar durant el 2024 un 8% fins a situar-se en 195.402 tones destinades, i entre els destins, a banda dels mercats tradicionals (Portugal, Itàlia i França) destaca la irrupció d’Algèria, que va absorbir 26.514 tones en total d’exportar-los a menys d’un any. 52.196 tones.

L’augment de les exportacions de carn fresca es va veure compensat per un descens en l’exportació de productes de triperia, prova del creixent interès del mercat per aquests productes tradicionals a la cuina espanyola.

Pel que fa al valor d’aquestes exportacions, és de nou la carn fresca la que més ha augmentat l’últim any passant de 1.012 milions d’euros el 2023 a 1.170 milions d’euros el 2024. En conjunt, el total de carns exportades va sumar 1.507 milions d’euros el 2024, en comparació dels 1.381 milions.

En relació amb les importacions, en total durant el 2024 es van importar prop de 190.500 tones (unes 30.000 tones més que l’any anterior) per un valor total de 1.171 milions d’euros, principalment procedents de Polònia, Països Baixos i Alemanya, i el Brasil és el primer proveïdor a la llista de tercers països. Destaca novament un augment en la importació de carn fresca tant en volum, que ha passat de 96.192 tones el 2023 a 114.326 tones el 2024, com en valor, passant de 736 milions d’euros el 2023 a 870 milions euros el 2024).

 

Preus i consum a l’alça

Els preus percebuts pel productor són els més alts de la història d’aquest sector amb un preu mitjà el 2024 en el cas de l’anoll AR3 (una conformació i un greixatge mitjà) que s’ha situat en 542 euros/100 kg, davant els 518 euros/100 kg de mitjana de l’any anterior. Cal destacar que, des de començament del 2025 (primeres 12 setmanes), el preu mitjà de la mateixa categoria es troba en 657 euros/ 100 kg.

Tot i la tendència mostrada pels preus, el consum a les llars ha experimentat un lleuger ascens el 2024 passant de 3,89 a 3,92 kg/per càpita.

Col·laboradors