La Universitat Politècnica de Cartagena (UPCT) encapçala el consorci internacional Fusion, un ambiciós projecte que reuneix 17 entitats de 9 països de l’àrea mediterrània —entre ells Espanya, Itàlia, Grècia, Turquia, Marroc, Egipte, Líban, Jordània i Tunísia— amb l’objectiu de reduir almenys un 40% de la cadena hortofructícola, especialment en productes clau com el tomàquet i el pebrot.
Coordinat per la catedràtica Encarna Aguayo, del Departament d’Enginyeria Agronòmica de la UPCT, el projecte compta amb un finançament de 4,5 milions d’euros del programa europeu PRIMA (Partnership per a Research and Innovation in the Mediterranean Area). Durant els propers tres anys, s’implementaran solucions tecnològiques innovadores per conservar millor els aliments, optimitzar la logística i allargar la vida útil dels productes.
Entre les mesures que es desplegaran destaquen:
- Cambres de refrigeració portàtils amb energia solar i sistemes antietilè.
- Recobriments comestibles naturals.
- Desinfecció mitjançant plasma fred.
- Eines digitals amb intel·ligència artificial per monitoritzar la qualitat i predicció de vida útil.
A més, el projecte contempla continguts formatius, bones pràctiques i una eina digital de traçabilitat alimentària, aplicable a tota la cadena, des de la producció fins al consumidor.
Fusion també cerca dissenyar models de negoci sostenibles, amb capacitat d’escalar-se i adaptar-se a altres territoris del Mediterrani, apostant per una transformació profunda i sostenible dels sistemes agroalimentaris.
També t’interessa
- España dispone ya de una ley para evitar el desperdicio de alimentos
- Resumen sobre el desperdicio alimentario en España
- ANAFRIC se suma a la séptima edición de la Semana contra el Desperdicio Alimentario de AECOC