L’Ajuntament de Barcelona, en el marc de la campanya nadalenca Taula Infinita i en col·laboració amb la Interprofessional Provacuno, ha impulsat una acció solidària consistent en la preparació d’un menú de Nadal amb més de 1.000 racions que es repartiran a quatre menjadors d’entitats socials de la ciutat, que atenen persones en situació de vulnerabilitat, famílies amb nens i nenes a càrrec, persones grans en situació de solitud i persones sense llar.
La iniciativa ha comptat amb els xefs estrella Michelin Fran López, Germans Torres, Paco Méndez, Ada Parellada, Juanlu Fernández i Ivan Cerdeño, i la participació dels alumnes d’Hostaleria de la Fundació Jovent i de voluntaris del projecte Radars, de l’Institut Municipal de Serveis socials de Barcelona.
Aquest any, aquesta acció solidària ha volgut posar el focus en les persones que pateixen una situació de soledat no desitjada i en el paper dels joves en el diàleg intergeneracional amb la gent gran en aquesta situació.
L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que ha acudit a la Fundació Jovent, ha destacat: “L’acció social és al nostre ADN, una acció social centrada en la defensa dels drets, més enllà de la cobertura de les necessitats bàsiques”.
En aquest sentit, l’alcalde ha assenyalat que Barcelona té “11 menjadors públics, amb gairebé 1.500 places diàries, i 5 menjadors gestionats per entitats socials, amb 450 places més”. “Una xarxa de menjadors amb una capacitat d’impacte molt important per a la gent que més ho necessita”, ha destacat. “A la gran Taula de Nadal de Barcelona hi cabem tots.
Per la seva banda, Javier López, director de Provacuno, ha posat en relleu el compromís del sector del boví de carn amb la societat en general i especialment amb els nostres majors. Precisament, en relació amb aquest col·lectiu ha explicat que “la ingesta de carn de boví és fonamental per a la gent gran ja que és una font de proteïnes d’alt valor biològic que contribueixen a combatre problemes propis de l’edat com la pèrdua de massa muscular o sarcopènia. inclusió de la carn de boví en una dieta variada i equilibrada és essencial per a la salut”, ha recordat Javier López.
Vulnerabilitat i assistència social
La Fundació Magone Salesians Social està formada per 9 Plataformes d’Educació Social en territori català, des d’on es vehicula tota l’acció social dels Salesians a Catalunya, entre les quals hi ha la Plataforma d’Educació Social Martí-Codolar. situació de vulnerabilitat del districte Horta-Guinardó.
La Fundació Jovent, on ja es va celebrar l’any passat aquest dinar solidari, és una entitat sense ànim de lucre, vinculada als Salesians de Catalunya, que treballa per donar oportunitats laborals als joves formats a les entitats socials.
A l’acció solidària d’aquest any també hi han participat voluntaris de Radars, un projecte impulsat per l’Institut Municipal de Serveis Socials de Barcelona per pal·liar els efectes de la soledat no desitjada i prevenir situacions de risc de la gent gran.
Des de fa tres anys, Provacuno, l’Organització Interprofessional de la Carn de Boví d’Espanya, lidera diverses accions solidàries a tot el territori nacional, col·laborant amb xefs estrella Michelin i reafirmant el seu compromís amb els més necessitats. de lucre i d’àmbit nacional, està integrada per les principals organitzacions del sector productor i del sector de la transformació i comercialització per a la defensa dels interessos del sector de carn de boví, lloc de trobada i fòrum de debat per a la millora de la situació de la cadena alimentària sectorial.