El Dia Mundial de la Pell que s’ha celebrat el dissabte 26 d’abril del 2025 té l’objectiu de crear consciència a la població sobre els atributs positius de la pell.
Llançat per primera vegada el 2022, el Dia Mundial de la Pell és un moviment global, promogut per Leather Naturally i amb el suport d’associacions i organismes del sector de la pell de tot el món, dedicat a celebrar el cuir com a material i promoure una comprensió més profunda de la indústria de la pell.
L’organisme internacional Leather Naturally actua com a portaveu global de la indústria de la pell per promoure l’ús de cuir certificat i fabricat de forma responsable, proporcionant informació fiable i inspiració per a consumidors, dissenyadors i marques.
El lema d’aquest any “Beyond The Surface” vol promoure una visió més profunda del cuir com a material i trencar estereotips erronis que part de la societat percep sobre la pell i la seva indústria.
Aquest any Leather Naturally busca reflexionar sobre el cuir com a material i desafiar els prejudicis i judicis superficials. La campanya “Beyond The Surface” se centra en tres pilars clau:
Transparència: La producció de cuir és transparent i conforme a totes les normatives, ja que les adoberies que processen la pell dels animals són periòdicament auditades i només utilitzen productes químics estrictament regulats. Les adoberies també compleixen estàndards rigorosos d’higiene i de medi ambient. Com a resultat, els productes de cuir finals compleixen els requisits de les marques i les ONG a complir amb les Llistes de Substàncies Restringides (RSLs).
Sostenibilitat: La producció moderna de cuir prioritza la sostenibilitat, i moltes adoberies estan certificades per organitzacions com Leather Working Group, Sustainable Leather Foundation o Aqeic Leather Audit.Aquestes certificacions garanteixen el compliment d’estrictes estàndards ambientals, que inclouen l’ús responsable de l’aigua i l’energia, la gestió de residus i el control químic. A més, moltes adoberies i organitzacions de la indústria de la pell duen a terme l’Anàlisi del Cicle de Vida (Life Cycle Assessments) per avaluar i reduir l’impacte ambiental del cuir des de la primera matèria fins al producte acabat.
Longevitat: El cuir té propietats físiques i químiques úniques que el converteixen en un material durador. L’excepcional durabilitat del cuir permet la seva reparació, reutilització i readaptació, fet que el converteix en un material amb una llarga vida útil. La seva combinació única de resistència, transpirabilitat i comoditat el distingeix de les alternatives sintètiques. Aquestes qualitats fan del cuir una opció natural, resistent i sostenible, ideal per a una societat circular.
La pell és un subproducte, conseqüència del consum de carn, font principal de proteïna per a més del 90% de la població de tot el món. La indústria de la pell recupera i recicla aquest subproducte perquè no sigui un residu i el revalora en productes elegants, nobles i útils a la societat.
Leather Cluster Barcelona dóna suport a la iniciativa i se suma a la celebració del Dia Mundial de la Pell, reivindicant la pell com a referent de l’economia circular i exemple de moda sostenible.
En aquest Dia Mundial de la Pell, Leather Cluster Barcelona reafirma el compromís amb l’ús sostenible dels recursos naturals, el mínim impacte ambiental en la producció i la gestió eficient dels residus i subproductes que genera el sector de la pell.
Leather Cluster Barcelona és un entorn de cooperació competitiva per promoure projectes estratègics transversals i transformadors per impulsar l’ecosistema del sector de la pell en el marc de les polítiques de Valor Compartit. El clúster és una entitat acreditada dins del programa Catalonia Clusters i compta amb el suport d’Acció.