El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, ha presentat l’Estratègia alimentària de Catalunya 2025-2028 com una “gran eina transformadora” per impulsar un sistema alimentari sostenible, saludable, competitiu, de qualitat i arrelat al territori. “Volem entrar fins a les cuines de les escoles per fer que siguin un espai educatiu per a tots els infants i fer valdre el producte local, saludable i de qualitat”.
Un dels eixos d’aquesta nova Estratègia, que farà possible actuacions com l’educació alimentària, serà el desenvolupament de la Llei de l’alimentació de Catalunya, que el Departament preveu tenir a punt durant la primera meitat de l’any. La Llei esdevindrà un nou marc normatiu amb vocació transformadora que tindrà un enfocament integral del sistema alimentari de Catalunya, el qual ha de vetllar pel dret a l’alimentació. Concretament, la Llei inclourà capítols com la contractació pública alimentària, que ha de fomentar la inclusió dels productes locals, l’educació alimentària en els currículums de primària i secundària, la sobirania alimentària, el patrimoni alimentari català i la sostenibilitat integral de la cadena agroalimentària.
En aquest sentit, Ordeig ha argumentat que és “imprescindible impulsar una educació alimentària per implementar una nova cultura gastronòmica en les generacions futures que faci valdre la bona feina que fan els productors i productores de Catalunya”. El conseller també ha destacat el fet que el desplegament de la Llei permetrà aconseguir que “el 50% de l’oferta alimentària de caràcter públic s’elabori amb producte local, de temporada i sostenible”.
A més, l’Estratègia alimentària se centra a reduir un 30% el malbaratament alimentari per càpita el 2030, entre distribució d’aliments, restauració i llars, en comparació amb les dades de 2020. Alhora, promou la simplificació administrativa del procediment d’autorització de les plantes de biogàs i vol reduir costos i facilitar l’accés a recursos i tecnologies que poden simplificar els processos per als petits productors per mitjà d’infraestructures alimentàries compartides, com obradors i escorxadors de baixa capacitat.
Un full de ruta per a l’alimentació
L’Estratègia, per tant, articula els seus objectius per mitjà de quatre dimensions clau: sostenible, transformador i basat en la bioeconomia circular; propi i arrelat al territori; just, equitatiu i cohesionat, i saludable i de confiança. A partir d’aquests quatre grans eixos de treball, s’han planificat un total de 131 accions concretes fins a l’any 2028, on s’inclouen 14 actuacions transformadores, que són les següents:
- Llei de l’alimentació de Catalunya: aquest 2025, es presentarà un nou marc normatiu per a la sostenibilitat integral del sistema alimentari català i el dret a l’alimentació saludable i sostenible.
- Educació alimentària: es crearà un nou programa per capacitar l’alumnat en decisions alimentàries saludables i el coneixement del sistema alimentari català.
- Infraestructures alimentàries compartides: sistemes i espais per a la producció d’aliments.
- Pla Innova 2030: estratègia d’innovació en el sector agroalimentari.
- Transformació tecnològica i digital del sistema agroalimentari: impuls de tecnologies per millorar el sector agroalimentari.
- Organització, estructuració i dimensionament del sector: millora de l’organització del sector.
- Finançament del sistema alimentari català: específic per a les empreses agroalimentàries.
- Relleu generacional agroalimentari: accions de suport per crear i consolidar una nova generació agroalimentària.
- Sostenibilitat integral de les empreses agroalimentàries: foment de la sostenibilitat des de la triple vessant ambiental, econòmica i social.
- Etiquetatge digital intel·ligent: nou programa que vol oferir informació veraç per al consumidor que impliqui una presa de decisió de consum més sostenible i informada.
- Nou model d’assessorament: resposta a necessitats tècniques del sector.
- Observatori agroalimentari rural i ambiental de Catalunya: eina de governança de dades del sistema agroalimentari.
- Nous models de negoci: impuls de nous models de negoci amb valor afegit.
- Equilibri de la cadena agroalimentària: actuacions per aconseguir el desenvolupament equitatiu de totes les baules de la cadena alimentària.
Altres informacions d’interès
Imatge: Freepik