El comerç exportador de les carns espanyola se situa en primer lloc per importància econòmica, amb 10.299 milions d’euros del total de les exportacions agroalimentàries, que han suposat un total de 70.431 milions d’euros el 2023. Aquestes són les dades extretes a partir de l’informe Anual de comerç exterior 2023 del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.
Segons resumeix Eurocarne, en segon lloc se situarien les fruites amb 9.977 milions d’euros i el de les hortalisses amb 8.864 milions d’euros completaria el trio guanyador. Segons les dades del MAPA, el grup de carns no ha deixat d’augmentar en el valor de les seves exportacions des del 2014, mantenint-se una estabilitat relativa al capítol de les importacions. Això ha fet que aquest grup hagi experimentat en el període analitzat un cridaner creixement en el seu saldo, passant d’un saldo positiu de 3.020 M€ el 2014, a 8.328 M€ el 2023.
Situació geopolítica incerta encara que estable econòmicament
Segons l’informe, l’any 2023 la situació geopolítica mundial ha tornat a tenir una importància decisiva sobre l’evolució del comerç de mercaderies. El conflicte bèl·lic iniciat per la invasió russa d’Ucraïna, que es va produir a finals del mes de febrer del 2022, s’ha mantingut actiu des de llavors i ha ocasionat importants efectes sobre l’economia europea i mundial. A l’àmbit agroalimentari, d’especial importància per tractar-se de dos grans productors mundials de productes agraris, va ser fonamental per al manteniment del comerç la Iniciativa sobre l’Exportació de
Cereals pel Mar Negre, acord aconseguit entre les Nacions Unides (ONU), Turquia i Rússia per permetre les exportacions de productes agrícoles ucraïnesos a través d’un corredor humanitari marítim segur al Mar Negre.
És important recordar que, com a mesura de suport a Ucraïna, la Unió Europea va establir la suspensió d’aranzels i quotes a la importació de determinats productes agraris ucraïnesos des de juny de 2022 a través dels Reglaments (UE) 2022/870 i 2023/1077.
Les previsions per a l’any 2023 del Fons Monetari Internacional, difoses el mes d’abril del 2024, vénen determinades per la fragmentació geopolítica creixent, que limitarà el creixement de l’economia mundial en els dos propers anys. Així mateix, l’FMI considera que hi ha factors positius, com el repunt de l’economia xinesa després de la reobertura, la normalització de les cadenes de subministraments i la remissió gradual de les tensions dels preus d’energia i la inflació.
Segons l’FMI, el creixement del PIB mundial es mantindrà estable en els propers dos anys, amb un avenç estimat del 3,2% interanual, tant el 2024 com el 2025.
*Imatge Freepik