Els incendis forestals que aquest estiu estan afectant diferents zones d’Espanya estan colpejant amb duresa la natura, els pobles i els que hi viuen. En aquest context tan dolorós, INTEROVIC, l’Organització Interprofessional Agroalimentària de l’Oví i el Caprino, recorda la importància del pasturatge extensiu i de la transhumància, que demostren una vegada més el seu valor com a aliats silenciosos en la protecció del territori i en la reducció del risc de propagació de les flames.
Des d’INTEROVIC se subratlla que la ramaderia extensiva i la transhumancià només generen aliments de qualitat i sostenen la vida al medi rural, sinó que compleixen un paper essencial en la prevenció d’incendis i en la cura de l’entorn, ja que allà on pastura el bestiar la vegetació es redueix i amb ella el risc de propagació de les flames. En aquest sentit, Raúl Muñiz, president de l’organització, afirma que “consumir carn de xai és molt més que una elecció gastronòmica: és una forma directa de donar suport als ramaders que mantenen viu el pasturatge i la transhumància. formen part de la nostra identitat cultural. Sense consum, no hi ha ramaders; i sense ramaders, perdem una eina essencial per cuidar els nostres paisatges i el nostre futur”.
Un dels llocs més castigats aquests dies és la zona de Pics d’Europa on el pastor transhumant José Manuel Sánchez Miguel, d’Hortes d’Ànimes (Trujillo), s’ha vist obligat a baixar de la muntanya a les 1.700 ovelles per l’amenaça del foc. Ara, el ramat roman a Valverde de la Serra (Lleó), desbrossant de forma natural els voltants dels habitatges i creant un cinturó de seguretat que ajuda a protegir els veïns. José Manuel es troba al seu tercer estiu consecutiu als Pics d’Europa, després de recórrer a peu més de 600 quilòmetres amb les seves ovelles merines autòctones a través de la històrica Cañada Leonesa Occidental.”El foc ens envoltava i no hi va haver més remei que abaixar les ovelles al poble. Ara, almenys, estan ajudant a netejar els voltants perquè les flames no arribin a les cases”, explica.
Nova marxa cap a Extremadura
La situació és complicada per als ramaders de la zona, que han sol·licitat ajudes per alimentar els seus animals després de veure com el foc devorava les pastures.“Cada estiu és difícil, però aquest any especialment. Les ovelles són la millor eina que existeix per mantenir el camp net i segur”, afegeix el pastor. Tot i la duresa de la situació, José Manuel manté el seu pla de romandre a la zona fins a primers d’octubre, quan iniciarà de nou la marxa cap a Extremadura: “La intenció és quedar-nos fins aleshores, sempre que el foc no ho arrasi tot i sigui possible aguantar aquí”.
Des del sector s’insisteix, a més, que no n’hi ha prou d’acordar-se dels pastors i ramaders només en moments de desastre: la prevenció i la cura del territori són tasques que es realitzen durant tot l’any i que requereixen tant la sensibilitat de les administracions com el suport dels consumidors, la decisió de compra dels quals és clau per mantenir viu aquest model imprescindible per al medi rural i el medi ambient.
En el marc de la seva campanya europea “Celebra el quotidià amb xai”, INTEROVIC ressalta la importància de la ramaderia extensiva i de la transhumància i els seus múltiples beneficis mediambientals, socioculturals, territorials i econòmics: transport natural de llavors, fertilització de la terra, reducció de matèria seca que actua com a combustible forestal, dinamització de la dinamització de la sostenibilitat de la terra.
També t’interessa
- Los últimos pastores trashumantes
- La bolsa de la Escuela de Pastores de Castilla – La Mancha cuenta con más de 200 profesionales
- Euskadi sigue formando pastores de ovino y caprino para garantizar el relevo generacional