Les patronals i els sindicats del sector carni arriben a un preacord que evita la vaga al sector

Pactats increments salarials del 3% per als dos anys de vigència del conveni, 2024 i 2025, i una reducció de la jornada laboral anual de 12 hores.

Després de la signatura del preacord, queda desconvocada la vaga anunciada per les centrals sindicals per als propers dies 4 i 5 de desembre.

 

 

 

Després d’una reunió de més de disset hores, celebrada en presència d’un mediador, les organitzacions empresarials ANICE, FECIC, AGEMCEX, ANAFRIC i ANAGRASA i les centrals sindicals CCOO, UGT i FIGA, han arribat a un preacord per a la signatura del proper conveni col·lectiu que ha permès la desactivació de la convocatòria de la vaga anunciada pels sindicats, per als dies 4 i 5 de desembre.

Aquest preacord, que haurà de ser ratificat pels òrgans directius de les organitzacions empresarials i de les centrals sindicals abans del proper 30 de novembre, se centra, essencialment, en els punts següents:

  • Vigència del Conveni: 2 anys (des del 01/01/2024 al 31/12/2025).
  • Retribucions:

-Per a l’any 2024, es remet a l’acord d’increment del 3% de l’Acord per a l’Ocupació i la Negociació Col·lectiva (ANC), que s’aplica sobre les taules definitives de l’any 2023 i una clàusula de revisió salarial per desviacions de l’IPC, limitada 1% i sense caràcter retroactiu.
-Per a l’any 2025, igualment s’ha acordat allò que disposa l’ANC i l’increment serà del 3%, amb la mateixa clàusula de revisió salarial per desviació de l’IPC, limitada a l’1% i sense caràcter retroactiu.

  • Jornada laboral anual: A partir de l’1 de gener de 2025, tindrà una durada 748 hores (suposaria una reducció de 12 hores sobre la jornada actual, al còmput anual).

La firma d’aquest preacord permetrà aclarir importants incògnites per al futur del sector i dels seus treballadors i aportar estabilitat als plans de les empreses i les plantilles. Aquest conveni afecta més de 110.000 treballadors en un dels sectors industrials més importants del nostre país.

El sector carni espanyol, integrat per més de tres mil empreses, la majoria pimes, representa el 2,72% del PIB espanyol, el 27,3% del PIB de la indústria alimentària i el 4,53% de la facturació total de la indústria espanyola.

Amb una xifra de negoci, l’any 2023, de 33.218 milions d’euros i exportacions per un valor total de 10.583 milions d’euros, el sector carni és un dels pilars de l’economia d’Espanya, sobretot a les zones rurals. un dels principals protagonistes en el desafiament de la despoblació.

Col·laboradors