Les vaques bombers, un tallafocs natural i eficient

E

El paper de les ‘vaques bomber’ és molt important per actuar com un tallafocs natural i eficient, que ajudi a combatre els incendis forestals i redueixi així el risc per a les brigades d’extinció, que moltes vegades es juguen la vida davant del foc cada estiu.

El director de PROVACUNO, Javier López, explica molt bé a El Confidencial que “el bestiar permet alhora grans estalvis econòmics perquè contractar mà d’obra i maquinària per fer aquestes mateixes funcions, les que fan les vaques en pasturatge, de manera mecànica seria així com pels seus beneficis mediambientals atesa la impossibilitat d’actuar sobre milers d’hectàrees de terrenys sensibles als incendis forestals”.

El 2021 es van registrar un total de 19 ‘grans Incendis’, categoria que inclou aquells que superen les 500 hectàrees forestals afectades. Quinze van tenir lloc durant la campanya d’estiu i quatre més durant la campanya d’hivern, amb una superfície forestal danyada de 31.375 hectàrees.

El 2021 es van registrar un total de 19 ‘grans Incendis’, categoria que inclou aquells que superen les 500 hectàrees forestals afectades. Quinze van tenir lloc durant la campanya d’estiu i quatre més durant la campanya d’hivern, amb una superfície forestal danyada de 31.375 hectàrees. Per aquest motiu, Javier López considera que “és molt millor i enormement més barat ‘prevenir que guarir’ Per què no apostem més pel manteniment de l’activitat ramadera per lluitar contra el foc?”.

El sector del boví de carn reivindica el paper de les «vaques-bomber» per eliminar biomassa que fàcilment pot cremar i la ramaderia, perquè actua com un «curtafocs» eficient per lluitar contra els incendis forestals alhora que es redueix el risc per a les brigades dextinció que es juguen la vida davant del foc cada estiu.

Com recull la revista Origen “a Espanya, el Boví de Carn és un dels sectors clau per al rural, amb un sistema de producció eficient i sostenible. Amb 130.153 granges, 5,8 milions de caps, 238 indústries de sacrifici i 677.000 tones produïdes a l’any per valor de més de 3.000 milions d’euros Més de 132.000 llocs de treball directes estan lligats a la producció primària, ubicats en zones desafavorides amb saldo poblacional negatiu i sense altres alternatives viables econòmiques. indirectes i els lligats a la transformació.

Col·laboradors