Una conferència sobre el paper de la producció animal per a la sostenibilitat dels sistemes alimentaris, i una altra sobre l’efecte de les tensions geopolítiques en la comercialització de la carn, han servit aquest dilluns per inaugurar la 71a edició del congrés internacional de Ciència i Tecnologia de la Carn (ICoMST), la trobada científica de referència mundial en l’àmbit de la carn agroalimentàries) i que se celebra a l’Auditori Palau de Congressos de Girona durant tota la setmana. ANAFRIC és present i participa com a comitè organitzador.
En un moment en què els grans desafiaments globals, com el canvi climàtic, la digitalització o la competència internacional pels recursos, marquen l’agenda dels sistemes alimentaris, el congrés reuneix fins divendres mig miler d’experts procedents de centres de recerca, universitats i empreses d’una quarantena de països per analitzar i dibuixar el futur del sector.
Amb el lema “Real meat, real care”, l’edició d’enguany vol posar en valor la carn autèntica, de qualitat, segura i produïda amb respecte pel benestar animal, el medi ambient i la societat. És per això que, durant tots aquests dies, s’abordaran aspectes com la sostenibilitat ambiental en la producció càrnia, les tendències més innovadores a la indústria de la carn, la manera com el benestar animal afavoreix la qualitat dels productes, o les preferències dels consumidors, tal com desgrana el programa del congrés.
A la inauguració de l’ICoMST hi han assistit diversos representants d’institucions gironines, com ara Xavier Aldeguer Manté, quart tinent d’alcaldia de l’Àrea de Talent, Innovació, Salut i Comunitat de l’Ajuntament de Girona, i Gemma Geis i Carreras, vicepresidenta segona de la Diputació de Girona. Així mateix, l’acte ha comptat amb la presència del director general de l’IRTA, Josep Usall i Rodié, que ha manifestat que “el sector carni té el repte de preservar la tradició i, alhora, investigar i innovar per a un demà sostenible”.
L’IRTA, una llarga trajectòria en ciència de la carn
Així mateix, Usall ha destacat la llarga trajectòria de l’IRTA en la investigació i la innovació sobre la carn, en estreta vinculació amb el territori i el sector, que l’organització duu a terme des del seu naixement, fa quaranta anys.
“Des de l’IRTA treballem perquè es pugui produir carn de qualitat, segura i sostenible, estudiant des de la genètica i la nutrició dels animals, fins a la classificació de la carn amb tecnologies capdavanteres, passant per la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle a les explotacions ramaderes o la producció de biogàs. Així mateix, apostem fermament per la de la carn”, ha explicat.
Per part seva, la presidenta del congrés, Maria Font, que és investigadora del programa de Qualitat i tecnologia alimentàries de l’IRTA, ha detallat que al llarg d’aquesta setmana es duran a terme més de tres-centes cinquanta presentacions científiques, així com dues jornades de connexió amb la indústria. “A més, dimecres sortirem de l’Auditori Palau de Congressos per visitar diverses empreses catalanes del sector carni i mostrar als nostres companys de tot el món la cultura i el patrimoni català i gironí”, ha afegit.
Economia circular i geopolítica
La ponència inaugural ha estat a càrrec de Louise Fresco, que va ser subdirectora general de la FAO i és membre del Consell Científic Assessor de l’IRTA. Fresco ha destacat el paper clau de la carn per a l’existència dels éssers humans, ja que, com ha remarcat, començar a consumir-la va contribuir al creixement del cervell, alhora que la caça va fer imprescindible treballar de manera col·laborativa. Així mateix, ha posat en relleu el valor nutricional de la carn per a determinats grups de població, com les dones embarassades i les que alleten, els nens i les persones que es troben a la tercera edat.
Per a l’exsubdirectora general de la FAO, entre els reptes principals del sector estan aturar la desforestació destinada a produir aliments per a animals; minimitzar les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEI); continuar progressant en làmbit del benestar animal i aprofitar al màxim tots els productes dels animals. “No es pot generalitzar sobre la manera com produïm a tot el món, però hi ha una llei bàsica, que és l’optimització dels recursos”, ha indicat. La digitalització és una oportunitat en aquest sentit, ha afegit. Així mateix, ha afirmat que no es pot parlar d’economia circular sense incloure els animals.
Precisament, l’investigador de l’IRTA Ricard Bou ha parlat sobre l’aprofitament dels coproductes de la carn, com el cervell, el fetge, o els ronyons, el consum humà dels quals és minoritari. quantitat de biomaterials.
Efectes de tensions i guerres
Igualment, en la inauguració del congrés ha participat Jorge Correa, investigador del Consell Canadenc de la Carn, que ha fet referència als grans reptes del comerç mundial de la carn, entre els quals, els efectes de les tensions geopolítiques i les guerres Correa ha recordat que el mercat de la carn està valorat en 1,45 trilions de dòlars, i que, precisament, llocs de treball són un dels grans desafiaments del sector: “Necessitem treballadors, i la nostra indústria de la carn no és sexy”.
L’ICoMST es tancarà divendres amb una taula rodona sobre el futur del sector i de la investigació en l’àmbit de la carn, en què participaran representants de les anomenades Declaració de Dublín i Crida a l’Acció de Denver, que defensen la ramaderia sostenible i el seu rol social, i que, sobretot, demanen a les administracions que fonamentin les seves decisions.