L’ús de ramats d’ovelles i cabres per netejar el sotabosc i reduir la massa forestal que pot ser combustible en un incendi forestal és un mètode que protegeix el bosc però que encara està poc estès a Catalunya, en part per la manca d’aliances entre propietaris forestals i ramaders.
En un reportatge de María Morales a EFE Agro, Josep Maria Sauri, amb més de 40 anys d’experiència en el silvopastoreig, explica en què consisteix aquesta modalitat de desplegar ramats en zones forestals perquè s’alimentin i al mateix temps mantinguin el sotabosc amb poc volum de biomassa, reduint així el risc dincendis.
Tot i les bondats del silvopastoreo, asseguren en el reportatge, Sauri afirma que no hi ha prou col·laboració entre els qui té la propietat de terrenys forestals i els propietaris de ramats, a causa en part de la manca de rèdit econòmic de l’activitat de gestió forestal ia la desaparició gradual de ramats. “El silvopastoreig s’està acabant per la manca de suport econòmic i l’absència de relleu generacional”, lamenta.
Aquest pastor encara manté sa el sotabosc de Sant Celoni (Barcelona) amb un ramat de 550 ovelles i 100 cabres, però ha hagut de reduir les ovelles -abans en tenia 800- i “diversos companys de professió han anat abandonant l’ofici”, lamenta.
Amplia la informació en aquest enllaç.
Imatge: Freepik (IA)