Perspectives ramaderes i càrnies fins al 2035 segons la UE i la FAO

La Comissió Europea acaba de publicar el seu informe The medium-term outlook for EU agricultural markets and income until 2035, sobre les perspectives agrícoles i ramaderes a la UE, que ens avança què s’espera per al sector primari fins al 2035. Des d’ANAFRIC hem destacat les dades més rellevants relatius a boví, porcí i oví i cabrum, però podeu ampliar la informació en aquest enllaç.

 

Perspectivas ganadería 2035

 

🐂Boví: Prediccions fins al 2035

Producció de boví: Es preveu una reducció contínua fins al 2035 a causa de la baixa rendibilitat i un marc normatiu més estricte en sostenibilitat. Tot i que el pes mitjà de sacrifici augmentarà lleugerament, la producció global disminuirà. Les exportacions de carn de boví creixeran lentament, mentre que les d’animals vius disminuiran per menor disponibilitat i preocupacions sobre el transport a llargues distàncies.

Consum de boví: Els consumidors europeus tendeixen a reduir el consum per preocupacions de sostenibilitat i alts preus. Tot i això, la demanda de talls específics manté estable el mercat intern.

 

🐷Porcí: Prediccions fins al 2035

Producció de porcí: La producció disminuirà a causa de la pressió per la sostenibilitat i les crítiques als sistemes intensius. La Pesta Porcina Africana (PPA) seguirà present, però sota control. Les exportacions, que havien crescut prèviament, estabilitzaran per la recuperació de la producció a Àsia.

Consum de porcí: Es projecta una reducció del consum per càpita a causa de canvis en hàbits alimentaris i de la percepció dels consumidors sobre l’impacte ambiental del sector. Això reforça la tendència cap a dietes amb menys greix.

 

🐑🐐Oví-caprí: Prediccions fins a 2035

Producció d’oví i caprí: S’espera una disminució contínua en la producció malgrat el suport als ingressos i els preus favorables. Aquesta tendència varia segons els països de la UE, amb més incidència en zones on les condicions climàtiques dificulten la producció.

Consum d’oví i caprí: La demanda per càpita es mantindrà relativament estable, influenciada per tradicions culturals. Tot i això, la signatura de l’acord comercial amb Nova Zelanda podria incrementar les importacions, afectant els productors locals.

📊 ♻Comerç i sostenibilitat: Prediccions fins al 2035

Exportacions i importacions: La UE continuarà sent un exportador net de productes d’origen animal. No obstant això, s’anticipa una competència més gran en els mercats internacionals i un augment en les importacions de productes específics, especialment d’oví i cabrum.

Sostenibilitat al sector: Es projecta una transició cap a sistemes de producció més extensius i sostenibles. Això inclou l’ús de tecnologies que millorin l’eficiència alimentària i redueixin les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle.

 

OCDE-FAO Perspectives Agrícoles 2024-2033

També s’ha publicat l’informe OCDE-FAO Perspectives Agrícoles 2024-2033, on es repassa l’agroeconomia a nivell mundial. Segons aquest informe, que podeu trobar en aquest enllaç, els fets més destacats que afectaran el nostre sector són:

Les economies emergents seran decisives per configurar l’entorn agrícola mundial i s’espera que l’Índia superi la Xina com a actor principal. Tot i això, es preveu que als països d’ingressos baixos la ingesta de calories només augmentarà un 4%. S’espera que, a nivell mundial, la intensitat de l’emissió de gasos d’efecte hivernacle (GEI) provinents de l’agricultura disminueixi, mentre que les emissions directes de l’agricultura podrien elevar-se el 5%. Tot i això, si s’aconseguís reduir a la meitat la pèrdua i el malbaratament d’aliments, les emissions mundials de GEH de l’agricultura podrien disminuir un 4% i el nombre de persones subalimentades en 153 milions per a l’any 2030.

Els mercats internacionals de productes bàsics agrícoles eficaços continuaran sent fonamentals per a la seguretat alimentària mundial i per a la subsistència a les zones rurals. L’evolució prevista mantindria els preus de referència internacionals reals en una tendència lleugerament a la baixa durant el proper decenni, encara que els factors ambientals, socials, geopolítics i econòmics podrien alterar en gran mesura les projeccions esmentades.

 

Col·laboradors