ANAFRIC es posiciona davant la recent votació a la Unió Europea sobre la imposició d’aranzels als vehicles elèctrics procedents de la Xina, destacant la seva preocupació per les possibles repercussions que aquest conflicte comercial podria tenir al sector porcí.
La votació, que ha tingut lloc aquest matí, 4 d’octubre, ha aprovat la imposició d’aranzels de fins a un 35,3% a una sèrie de fabricants d’automòbils xinesos. Per bloquejar aquesta mesura es requeria una majoria qualificada dels Estats membres (15 països que representin el 65% de la població de la UE), però només cinc països van votar-hi en contra, deu a favor i dotze, entre ells Espanya, es van abstenir.
La decisió de la Comissió Europea d’investigar els cotxes elèctrics xinesos subvencionats, que va començar el 2023, ha desencadenat represàlies en forma d’investigacions antidumping i antisubvencions contra productes clau de la Unió Europea, incloent la carn de porcí, productes lactis i begudes espirituoses. Això podria tenir un impacte directe a les nostres exportacions cap a la Xina, un dels principals mercats per al sector porcí espanyol.
Negociació com a única via
Des d’ANAFRIC insistim que l’única via per abordar aquest conflicte és la negociació entre la Unió Europea i la Xina. “El nostre sector no pot pagar les conseqüències d’una batalla comercial entre la UE i la Xina pel control dels mercats. És essencial que es trobin solucions diplomàtiques que evitin que la indústria càrnia europea i, en particular, l’espanyola sigui afectada negativament” , afirma José Friguls, president d’ANAFRIC.
La Comissió Europea i la Xina continuen en converses per explorar solucions compatibles amb les normes de l’Organització Mundial del Comerç (OMC), segons el comunicat emès per la Comissió. Això no obstant, si no s’arriba a un acord abans del 30 d’octubre de 2024, es publicarà un Reglament d’Execució al Diari Oficial de la UE que inclourà les conclusions definitives de la investigació.
ANAFRIC reitera el compromís de defensar els interessos del sector porcí i seguir de prop els desenvolupaments d’aquesta qüestió per garantir que l’impacte sobre les nostres exportacions sigui el menor possible.