La designació de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025 és “una gran oportunitat” que cal aprofitar i, per això, el Govern de la Generalitat està “compromès a fons”, amb un programa “sense precedents” que comptarà amb 50 actuacions a tot el territori català ia nivell internacional.
Al desembre de 2024 es van presentar les principals activitats que es duran a terme durant aquest any 2025. Anafric s’ha adherit al projecte de Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025. Aquesta col·laboració busca destacar la rica tradició càrnia de la regió i potenciar sector mitjançant activitats i esdeveniments que promoguin l’excel·lència gastronòmica catalana.

Què representa aquesta designació?
El programa compta amb un pressupost inicial de 15 milions dʻeuros, amb lʻobjectiu de posicionar Catalunya com un gran referent mundial en alimentació i turisme enogastronòmic.
Entre les actuacions que es promouran destaca la posada en marxa d’un Programa d’educació alimentària amb l’objectiu de promoure la cuina catalana i la dieta mediterrània com a motors de qualitat i salut a les escoles. Es plantegen tallers de cuina catalana liderats per alumnes de cicles formatius superiors de cuina i dirigits a alumnes d’ESO en una prova pilot de 12 escoles.
Catalunya tindrà una sèrie de ficció de primer nivell en què es destacarà la seva riquesa culinària i paisatgista. Serà una producció de 3Cat que s’enregistrarà aquest 2025 i s’estrenarà el 2026 a 3Cat i altres canals i plataformes internacionals.
El projecte s’impulsarà 12 mesos, 12 paisatges gastronòmics per mostrar la diversitat territorial que hi ha a Catalunya a través de la seva riquesa culinària al llarg de l’any.
D’altra banda, amb l’actuació Els herois del rebost, es vol incentivar la col·laboració entre organitzacions professionals per promoure i posar en valor aliments de gastronomia catalana com l’oli d’oliva, la llet, el vi, la carn o la fruita, entre d’altres.
Regió Mundial Gastronomia
El programa Catalan Food implementarà actuacions internacionals de promoció del producte català al llarg de tot l’any i comptarà amb showcookings, tasts, promocions en punts de venda i experiències gastronòmiques a diferents mercats estratègics.
Al setembre, centrarà gran part d’activitats de promoció exterior. Addicionalment, es faran diferents presentacions a l’Estat espanyol per donar a conèixer Catalunya com a destinació gastronòmica i la cuina catalana com a tret identitari i diferencial del territori.
Durant el 2025 s’implementarà un programa d’acompanyament professional a explotacions agroalimentàries per incrementar la professionalització i millorar la competitivitat de les explotacions que s’obren o es vulguin obrir al públic.
Aquest programa pretén ser una eina d’impuls i suport per a les explotacions agroalimentàries que participen o volen participar a la iniciativa Benvingut a Pagès (BaP), que el 2025 celebrarà el desè aniversari.
Per conèixer totes les activitats, podeu consultar aquest enllaç