Reptes i futur de la ramaderia a Europa: conclusions de la presentació de Somos Ganadería a la FIGAN

El passat 27 de març, a la fira FIGAN celebrada a Saragossa, la plataforma Somos Ganadería va presentar les principals conclusions de la seva tasca de defensa del sector ramader. Aquest acte també va incloure la presentació del nou Intergrup de Ramaderia Sostenible del Parlament Europeu.

Durant l’acte es van tractar els reptes més urgents als quals s’enfronta el sector ramader europeu, i es van definir els propers passos en termes de comunicació, representació institucional i defensa de la ramaderia com a activitat essencial per a l’economia de la UE, les zones rurals i la sobirania alimentària.

 

Presentación FIGAN

Principals reptes del sector ramader

La presentació va destacar que el sector ramader s’enfronta a reptes econòmics, ambientals i socials que amenacen la seva competitivitat i el seu futur:

Econòmic:

  • Pèrdua de rendibilitat i competitivitat per l’augment dels costos de producció.
  • Regulació excessiva i burocràcia administrativa.
  • Incertesa respecte als acords comercials internacionals.

Ambiental:

  • Exigint polítiques verdes que imposen nous requisits sense tenir en compte l’evolució del sector.
  • La necessitat de centrar-se en l’eficiència productiva com a camí sostenible, prioritzant els incentius per sobre de les sancions.

Social:

  • Campanyes de desinformació i estigmatització contra el consum de carn.
  • Falta de relleu generacional i despoblament de les zones rurals.
  • Preocupacions legítimes sobre el benestar animal que requereixen més diàleg i divulgació.

 

Futur: una estratègia conjunta i integradora

Tant Somos Ganadería com el recentment creat Intergrup del Parlament Europeu sobre Ramaderia Sostenible van coincidir en la necessitat de promoure un enfocament integrador, basat en la ciència, que abordi els reptes actuals tot destacant el valor estratègic del sector ramader.

Entre els següents passos previstos hi ha:

Potenciar una comunicació clara, objectiva i científica sobre la ramaderia.
Dirigir el discurs cap a les noves generacions per assegurar la successió.
Col·laborar estretament amb el Parlament Europeu en qüestions clau com ara el benestar animal, la sostenibilitat ambiental, la seguretat alimentària i el desenvolupament rural.

Amb iniciatives com aquestes, el sector ramader busca construir una narrativa comuna, ben fonamentada i d’orientació europea que defensi la seva contribució a la societat i abordi conjuntament els reptes.

Col·laboradors