Tendencias de la gastronomía, las carnes y la tecnología para 2025

La indústria d’aliments es troba en un moment de transformació impulsat per avenços tecnològics, canvis en les preferències del consumidor i una demanda creixent de sostenibilitat,

Segons la revista Food Tech, basant-se en un informe de Bright Green Partners aquestes seran algunes de les tendències en aquest sector agroalimentari per al 2025:

 

Aliments d’origen vegetal i cultiu cel·lular

Els aliments alternatius continuaran guanyant terreny el 2025, liderats per productes d’origen vegetal i carn cultivada al laboratori.

Tecnologia blockchain en la traçabilitat alimentària

L’any 2025, aquesta tecnologia permetrà als consumidors i productors tenir una visió clara i fiable de tot el recorregut d’un producte, des de la granja fins a la taula.

Intel·ligència Artificial i Big Data

Per al 2025 aquestes eines seran essencials en totes les etapes de la indústria alimentària, des de la producció fins a la distribució. Amb això s’aconsegueix: Agricultura de precisió, Predicció de la demanda; Productes personalitzats; Millorar l’eficiència, reduir costos i personalitzar l’experiència del consumidor.

Empacs intel·ligents i sostenibles

El packaging intel·ligent, que incorporen tecnologies com a sensors i etiquetes digitals, juntament amb materials biodegradables, seran tendència.

Automatització i robòtica en la producció alimentària

L’automatització està redefinint la producció alimentària amb robots col·laboratius (cobots): Dissenyats per treballar amb els humans; Línies de producció automatitzades i cuines robòtiques.

Aliments funcionals i personalització

La tecnologia permetrà una personalització més gran de les dietes gràcies a: Nutrició de precisió; Suplements personalitzats i Ús de superaliments.

Economia circular i malbaratament zero

El 2025, es veuran més iniciatives centrades a reutilitzar recursos i reduir la petjada ambiental com l’Upcycling: Transformació de subproductes i residus alimentaris en nous productes de valor agregat.

Impressió 3D d’aliments

El 2025, aquesta tècnica permetrà crear aliments personalitzats amb dissenys complexos i composicions nutricionals adaptades especialment per a restaurants d’alta cuina.

 

 

Fent especial èmfasi en el sector de les carns, la mateixa revista apuntava en un article a l’octubre de 2024 com devia ser la carn del futur, tenint en compte que s’han de complir els 17 objectius en el marc del desenvolupament sostenible de l’Agenda 2030 de l’Organització de Nacions Unides, concretament amb els objectius següents:

3: Salut i benestar
4: Aigua neta i sanejament
9: Desenvolupament en Indústria, innovació i infraestructura
12: Producció i consum responsable
13: Acció pel clima
15: Vida d’ecosistemes terrestres

Amb tot això, la carn del futur, segons aquest article, ha de ser de qualitat, sostenible i traçable, qualitats que s’aconseguiran gràcies a les vuit tendències que hem exposat anteriorment.

 

També t’interessa

 

Col·laboradors