Investigadors de la Universitat Australiana de Sidney han presentat el que podria definir-se com la primera “vaca intel·ligent” del món, capaç de fer que la ramaderia sigui més eficient i respectuosa amb el medi ambient.
És un projecte llançat fa 10 anys que pot determinar el tipus i la densitat de les pastures i monitoritzar la salut del bestiar. Gràcies als seus sistemes d’aprenentatge automàtic (IA) la “vaca intel·ligent” utilitza aquestes dades per portar el bestiar de forma autònoma a les millors pastures i traslladar-lo abans que el terra es degradi.
Austràlia és un dels majors exportadors de carn vacuna del món, amb al voltant de 30 milions de caps de bestiar repartits en un vast paisatge sovint sec i les pastures del qual poden ser pobres. Els ramaders avaluen constantment quants animals poden sustentar les seves terres, però molts tenen poc control sobre on pasturen els animals dins de grans àrees tancades.
Aquest instrument (el seu aspecte no és precisament el d’una vaca) té la capacitat d’organitzar tot el bestiar i traslladar-lo per les parcel·les on considera que el camp té millors condicions, però a més ajuda a contribuir a la degradació del sòl perquè evita el sobrepastura, dividint el consum entre totes les àrees del terreny.
Aquesta «vaca intel·ligent» té la capacitat de fer que els bestiars ho segueixin quan s’acostumen a la seva presència, indicant quines són les zones on s’han d’alimentar. Per això, els productors poden seguir en directe el pasturatge i fer una avaluació per les dades que atorga, sabent quines parts del seu terreny són més nutritius.
Teniu més informació en aquest enllaç.
Podeu veure el vídeo aquí: