“El sector ramader-carni és essencial per al nostre país perquè no només genera riquesa i ocupació, sinó que també defineix la identitat i la vitalitat del nostre món rural. Des de la FEMP sabem que el futur del medi rural i dels nostres pobles està estretament lligat al sector ramader-carni, l’activitat del qual és font d’estabilitat, desenvolupament i arrelament”.
El secretari general de la FEMP, Luis Martínez-Sicluna, ha iniciat així la seva intervenció de presentació de la Xarxa Ramadero-Càrnica que va tenir lloc a Figan, una iniciativa que busca impulsar el desenvolupament rural des del compromís municipalista amb aquesta activitat “amb el propòsit de reconèixer, enfortir i defensar el paper de la ramaderia i la indústria càrnia als nostres municipis”.
Sobre la taula va posar a més algunes xifres associades al sector: aporta 48.000 milions d’euros al PIB nacional i 16.500 milions a la Producció Final Agrària, sosté 350.000 explotacions ramaderes a tot el país i genera més de 672.000 llocs de treball directes, vertebrant el territori i evitant la despoblació.
La xarxa
Segons ha explicat Martínez-Sicluna, la xarxa, que celebrarà molt aviat la seva assemblea constituent, sorgeix de l’acord i la col·laboració dels municipis que la formen, de la FEMP, que ha impulsat la idea, i del mateix sector perquè, ha dit, “l’experiència municipalista ens ensenya que des del consens i la cooperació es construeixen solucions sòlides i durades”.
Això és, al seu parer, el que representa la xarxa, “un espai de trobada, diàleg i acció conjunta on les entitats locals puguin compartir experiències, rebre suport tècnic i sumar esforços per donar al sector carni ell reconeixement i l’atenció que mereix en les polítiques públiques”.
La xarxa, eina de visibilitat de l’activitat a l’economia local
La Xarxa Ramadero-Càrnica va ser creada per acord de la Junta de Govern de la FEMP amb l’objectiu de defensar, promoure i donar visibilitat a la rellevància de l’activitat ramadero-càrnica i reivindicar-ne la contribució al món rural i al manteniment del seu teixit econòmic, subratllant-ne el paper com a element clau per a la fixació de població i la cohesió territorial.
La xarxa, que disposa de la col·laboració del Fòrum Ramader-Càrnic, busca agrupar aquells municipis i diputacions on hi ha presència de l’activitat ramader càrnia.
Els seus objectius són:
• La defensa dels interessos de les entitats locals on l’activitat Ramader Càrnica té una rellevància especial, amb l’objectiu de contribuir al seu desenvolupament sostenible des d’una perspectiva socioeconòmica, urbana, cultural, sanitària i ambiental.
• Defensar i promoure l’activitat ramadero-càrnia com a sector estratègic al món rural, i reivindicar-ne el paper en la fixació de població i la cohesió territorial.
• La promoció del coneixement, la sensibilització i la implantació del recurs productiu de l’activitat ramadero-càrnia en els seus diferents vessants, mitjançant l’enfortiment institucional i la implicació dels diferents actors locals.
• Potenciació de polítiques i eines comunes de modernització i qualitat per promoure el desenvolupament econòmic de les entitats locals de la xarxa.
• L’impuls del paper actiu de les entitats locals en la planificació i el desenvolupament dels seus recursos ramadero-carnis, afavorint la seva integració en el teixit socioeconòmic local.
• Actuar com a fòrum dintercanvi dexperiències entre els governs locals que integren la xarxa.
• Oferir serveis d’assessorament i assistència per als seus membres, formació de tècnics i la cooperació mútua entre les autoritats de les entitats locals que compten amb recursos ramadero-carnis.
• La col·laboració a nivell interregional, nacional i internacional amb autoritats, associacions i institucions, facilitant la coordinació i cooperació entre elles.
• Contribuir amb el conjunt d’administracions públiques a definir objectius i implementar una política integral en el desenvolupament de les entitats locals amb activitat ramadero-càrnia.