Agrolabs Digitals IRTA, una eina per a la digitalització del sector agroramader

L’IRTA ha presentat aquest projecte amb l’objectiu d’aconseguir, mitjançant la digitalització, una agroramaderia més eficient, competitiva i sostenible.

Consisteix a oferir espais d’experimentació i test de noves tecnologies digitals, així com una plataforma de dades i serveis digitals que es posarà a disposició del sector agroramader i altres institucions i agents tecnològics.

 

Agrolabs Digitales IRTA, una herramienta para la digitalización del sector agroganadero

 

Josep Usall, director general de l’IRTA, explica que “la idea principal és crear uns espais de proves i experimentació agrària especialitzats en digitalització. I no sols en forma d’infraestructures físiques i camps experimentals, sinó també amb espais digitals, a través d’una plataforma de programari que oferirà dades i serveis als diferents agents del sector. L’objectiu final és contribuir a la modernització i l’adopció de tecnologies digitals per part del sector agrícola, aqüícola i ramader”.

Parlem de parcel·les agrícoles i granges experimentals, equipades amb sensors i tecnologies digitals que permetran provar i validar diferents tècniques i solucions per abordar els reptes principals del sector productor. També disposaran d’una plataforma digital interconnectada que processarà les dades recollides i les oferirà als productors i tècnics, juntament amb diversos serveis associats. I d’un equip de persones especialment formades en aquestes tecnologies, en l’assessorament i la transferència de coneixement.

Es tracta d’eines que permeten recollir dades sobre el terreny i processar-les a gran escala per ajudar en la presa de decisions i en la millora de l’eficiència de la cadena productiva. Aquestes eines poden ser claus per afrontar el repte d’alimentar una població en creixement amb recursos limitats i la necessitat inexcusable de fer-ho de manera sostenible.

Però per arribar fins aquí, hem de resoldre diversos obstacles per poder adoptar aquestes tecnologies de forma veritablement útil: cal aconseguir que arribi a tots els productors/es, i que aquestes siguin provades i validades per assegurar que les inversions donaran fruit. Cal també formar els usuaris finals de les tecnologies, i que puguin disposar de dades àmplies i precises de les condicions del camp i de la producció, amb assessorament especialitzat i ajuda en la presa de decisions.  Superar aquestes barreres és lobjectiu dels Agrolabs Digitals IRTA.

Més informació a IRTA.

 

 

 

 

ÚLTIMES NOTÍCIES

El Grup Vall Companys, un dels principals referents de la indústria agroalimentària espanyola, va tancar l’exercici 2024 amb una facturació global de 4.163 milions d’euros i es va posicionar com el primer grup empresarial del sector de l’alimentació a Espanya. Una part molt significativa d’aquesta activitat es concentra a Aragó, on la companyia va assolir una facturació de 904 milions d’euros, cosa que representa el 21,7% del total del grup. Aquesta aposta estratègica per la regió es tradueix en una sòlida implantació industrial, amb sis fàbriques i un centre logístic distribuïts a diferents localitats aragoneses. Presència industrial a Aragó La companyia compta amb una planta de pinsos i un escorxador de porcí a Ejea de los Caballeros, una fàbrica de farina a Tardienta, una incubadora avícola a Sástago, una planta de processament de subproductes a Mercazaragoza i un assecador i comercialitzadora de pernil a Calamocha. Aquesta xarxa de centres genera més de 2.360 llocs de treball directes a la comunitat. Inversió i eficiència productiva Durant el 2024, Grup Vall Companys va destinar més de 8,2 milions d’euros a noves inversions a Aragó, amb l’objectiu de modernitzar les instal·lacions, millorar l’eficiència energètica i incorporar tecnologies d’última generació. Destaca la inversió realitzada a Calamocha, on s’han instal·lat plaques solars i calderes de biomassa, i s’hi ha incorporat tecnologia d’altes pressions per garantir la competitivitat als mercats internacionals. També s’han executat millores importants a Ejea i Mercazaragoza, amb un fort component en autoconsum energètic. Aragó, eix de l’economia circular del Grup La comunitat aragonesa també s’ha convertit en el centre neuràlgic dels projectes d’economia circular del grup. Entre ells, el desenvolupament de Biovall Heparine Science en col·laboració amb Bioibèrica, per a la producció d’heparina a partir de mucosa porcina, i l’ampliació de VEOS Ibèrica, a Monzón, especialitzada en la transformació de sang porcina en ingredients proteics. Aquest darrer projecte preveu una inversió superior a 71 milions d’euros, amb la incorporació de línies de producció per a col·lagen i plasma destinats al consum humà. Talent, formació i projecció internacional L’aposta pel talent local i la formació contínua és un altre dels pilars del grup, que compta amb més de 200 convenis amb universitats i centres de formació professional, molts a Aragó. El 2024, Vall Companys va invertir més de 480.000 euros en formació interna, cosa que li ha valgut el reconeixement com a TOP Employer per cinquè any consecutiu. En paral·lel, el grup manté la seva projecció internacional a Amèrica Llatina, on des del 2017 ha desenvolupat aliances a països com Perú, Colòmbia, Mèxic, Uruguai i Brasil, fomentant la producció local i generant noves oportunitats professionals per al seu equip. Enviar comentarios Paneles laterales Historial Guardado Resultados de traducción disponibles
El Grup Vall Companys, un dels principals referents de la indústria agroalimentària espanyola, va tancar l’exercici 2024 amb una facturació […]
Veure més

Col·laboradors